VerhalenLeon Moonen

In de voortuin: Graaf van Hornelaan 22 Heythuysen  

Graaf van Hornelaan 22 Heythuysen  

In de voortuin

Natuurlijk een kabouter is een prachtige tuindecoratie, maar wij zijn in onze regio vooral op zoek naar bijzondere (kunst)objecten in de voortuin.

 Graaf van Hornelaan 22 Heythuysen

 Op de redactie van uw blad Hallo Magazine is een mail binnengekomen van mevrouw Janssen (64). Zij heeft in haar voortuin aan de Graaf van Hornelaan 22 in Heythuysen een kunstwerk met een verhaal. Of we eens langs willen komen. Uiteraard geven we daar graag gehoor aan.   Mevrouw Janssen, zeg maar Henny, woont al 36 jaar op deze straat in Heythuysen.  

  "Kijk, dit kunstwerk vertelt onze familiegeschiedenis",

begint ze ons gesprek: "Ik heb het geschonken aan mijn man toen we 30 jaar getrouwd waren.

Het is gemaakt door de plaatselijke kunstenaar Hen Konickx en we hebben het ontwerp natuurlijk vooraf besproken. Heel summier. Welk materiaal hij zou gebruiken en wat de vorm zou worden, dergelijke dingen. Eigenlijk heb ik achteraf in het kunstwerk de symboliek van ons gezinsleven ontdekt. Ik heb nu eenmaal veel fantasie", geeft ze met een glimlach aan. Henny herkent in de 5 stalen buizen haar gezin: haar man Theo, haarzelf en hun 3 kinderen. "Zie je dat die buizen allemaal een eigen richting opgaan? Ondanks dat we één gezin zijn, maakt elk zijn eigen keuzes en gaat ook ieder zijn eigen levensweg." In de drie bollen herkent ze haar drie kinderen.

Ze vindt ook dat het kunstwerk van bovenaf bekeken, lijkt op een Margriet. Daarin bespeurt ze een lettermystiek, want als je dan vanaf de wortel van de bloem filosofeert, dus het woord Margriet omkeert, dan lees je Theo En Ik Romantisch Getrouwd Rien, Anke, Marijn. De laatste drie zijn de namen van haar kinderen.

"Onze zoon Rien is helaas bij een brommerongeluk om het leven gekomen. Dat zorgt voor een grote lege plek in ons leven." Henny heeft met haar tomeloze fantasie in het kunstwerk een houvast gevonden om haar verdriet een plaats te geven. Ze legt uit: "Je moet weten dat ons kunstwerk een naam heeft, namelijk MARIAN. Dit zijn de drie beginletters van onze kinderen. Nu de RI van Rien er tussenuit is gevallen, blijft MAAN over.

Deze maan is met haar maanlicht, eigenlijk gereflecteerde zonnestralen, ons lichtpuntje in deze duisternis."

Een lichtpuntje dat zich o.a. heeft aangediend zijn haar kleinkinderen.

Het leven gaat nu eenmaal verder. Ik moet Henny nageven dat ze een heel mooi familieverhaal op het kunstwerk heeft geprojecteerd. Ieder huisje heeft zijn kruisje, luidt het bekende spreekwoord. Achter elke voordeur schuilt lief en leed. En soms staat dat gewoon als een kunstwerk in de voortuin.