13 dec 2021VerhalenPieter Knippenberg

 Forever Young; eeuwig jong blijven. Wie wil dat nu niet? De senioren van ‘Forever Young Leudal’ zingen en swingen op hippe rock- en popmuziek

Gemeente Leudal

De vijftig koor- en bandleden van Forever Young Leudal laten zien dat zij na hun 65ste levensjaar nog veel soul, rock, pop, lef en power in hun lijf hebben. Tijdens de repetities en optredens van dit pop- en rockkoor worden de leden net als hun evenknie in Venlo begeleid door de gedreven en zeer ervaren zangcoach Anya Straatman. Zij brengt zang en choreografie bij elkaar en stuurt ook de vijf muzikanten van de begeleidingsband aan. Hallo Magazine bezocht een repetitie van Forever Young Leudal in Trefcentrum Aldenghoor in Haelen, proefde daar een uitstekende sfeer en sprak met enthousiaste leden van koor en band.

Zangdocente Anya Straatman start in 2013 in Venlo met een senioren pop- en rockkoor. Het koor wordt ‘Het Forever Young Collectief’ gedoopt. Straatman is op dit idee gekomen na het zien van een Amerikaanse documentaire over het Young@Heart chorus.

Het Venlose concept wordt in 2018 in Leudal onder de naam ‘Forever Young Leudal’ overgenomen en ook hier staat het koor onder leiding van Anya Straatman. De leden van het koor komen uit nagenoeg alle Leudaldorpen maar ook uit Beegden, Kessel, Linne en Swalmen.

Gedisciplineerd, enthousiast en gemotiveerd

Iedere docent zou blij zijn met een groep leerlingen die zó gedisciplineerd, enthousiast en gemotiveerd is als de koorleden van Forever Young.

Ze zijn er allemaal en ze zijn ruim voor aanvang van de repetitie aanwezig. Aan de geanimeerde gesprekjes valt af te lezen dat de stemming er al goed in zit voordat er nog maar één noot gezongen is. Ze hebben er zin in en dat stralen ze ook echt uit. Iedere maandag wordt gerepeteerd van 11.30 tot 13.30.  “Samen musiceren hebben we vanwege de coronabeperkingen lange tijd niet kunnen doen. Wel hebben we enige tijd via Zoom gerepeteerd,” zegt dirigente Anya Straatman, “maar dat benadert bij lange niet de sfeer van een echte samenzang.”

“Sing from the heart”

De stoelen in de grote zaal staan op ruime afstand van elkaar opgesteld, want de leden van Forever Young hebben letterlijk ruimte nodig. Ze zingen niet alleen; ze bewegen ook op muziek. De stoelen worden enkel gebruikt om de map met muziekstukken op te leggen. De start van de repetitie lijkt meer op het begin van een gymles. De spieren worden losgemaakt en echt niet alleen de kaakspieren. Daarna laat Anya Straatman de koorleden diverse ademhalingsoefeningen doen gevolgd door een aantal klankoefeningen. Veel zangers en zangeressen gaan spontaan bewegen op de muziek. Dan laat de ook de band – vandaag zonder pianist- zich horen. De klanken van Monty Python’s ‘Always look on the bright side of life’ vullen de zaal. “Sing from the heart”, zegt Anya Straatman en dat doet het koor ook.

Ze hebben de teksten van buiten geleerd en slechts een enkeling spiekt nog even in de opengeslagen muziekmap. Anya gaat haar koorleden enthousiast voor in de beweging en haar voorbeeld wordt energiek gevolgd. Een en al dynamiek dus tijdens deze repetitie van Forever Young.

De repetitie zou zo maar een echte uitvoering voor publiek kunnen zijn. Je ziet de koorleden van het samen zingen genieten.

 

CCR, John Denver, Tina Turner, enz.

Het repertoire van het koor, met o.a. muziek uit de zestiger en zeventiger jaren van o.a. de Beatles, de Rolling Stones, CCR, John Denver, Tina Turner, Fleetwood Mac en de Limburgse Classics,  spreekt dan ook deze leeftijdsgroep sterk aan. De gemiddelde leeftijd is volgens bestuurslid Annelies Derkx rond de 72 jaar en het oudste lid is zelfs al 86 jaar.

De haarkleur van de leden varieert dan ook van wit naar ‘fifty shades of grey’ tot vlammend oranje! De man-vrouw verhouding is een beetje in onbalans. Tegenover iedere man telt het koor vier vrouwen. Mannen zijn dus gewenst! Annelies Derkx: “Op 21 november verzorgen we weer met onze huisband een concert in de Bombardon in Heythuysen en daar kan iedereen zien hoe fijn het is om ook op onze leeftijd samen actief van leuke muziek te genieten. Binnenkort brengen wij een bezoek aan scholengemeenschap Sint Ursula in Heythuysen waar we ook zullen optreden. Het wordt een soort meet and greet met de jeugd, zodat zij zien dat ouder worden echt niet betekent dat je veroordeeld bent tot een leven achter de spreekwoordelijke geraniums.”

“Forever Young een aansprekend concept”

Oud-onderwijzers Har en Sef uit Heythuysen zijn gedreven leden van Forever Young . Har zingt samen met echtgenote Jeanne in het koor en Sef drumt in de huisband met de toepasselijke naam ‘Retired’.  Har: “Het concept van dit koor stond ons heel erg aan: Engelstalige  muziek uit de zestiger/zeventiger jaren uitvoeren, waarbij plezier en beweging de boventoon voeren. Forever Young is geen koor in de traditionele zin. Het is een groep senioren die plezier heeft in het samen zingen zonder dat presteren voorop staat. Onze uitgangspunten zijn samen plezier maken, leren van elkaar en respect hebben voor ieders talent. Elke repetitie start met stemoefeningen, ademhalingstechnieken en bewegingsactiviteiten. Deze zijn erg waardevol zeker voor de seniorenleeftijd. ‘Eeuwig jong zijn’ ervaar je samen op de repetitie wanneer je de oefeningen uitvoert, de Engelse teksten uitspreekt en vooral bij het van buiten leren van de lyrics. Een betere manier om het geheugen ‘jong’ te houden bestaat er volgens mij niet. Forever Young straalt vitaliteit en levensvreugde uit. Het een voorrecht om van deze beweging deel uit te maken.”

Ook zijn oud-collega Sef Deckers, een van de jongste leden, typeert de repetities als heel gezellig. Hij noemt Forever Young een fijne tijdbesteding waarbij gezelligheid en muziek hand in hand gaan. Sef Deckers: “Ik drum eigenlijk pas enkele jaren. Echt een late roeping dus. Ik beleef erg veel plezier aan Forever Young. Het samen muziek maken houdt je jong en vitaal.”

 

‘May you stay forever young’ is een legendarische wens van Bob Dylan. Nou ja, eeuwig jong blijven is natuurlijk een utopie en we moeten die woorden dan ook niet te letterlijk nemen, maar de leden van Forever Young voelen zich in ieder geval door de wijze waarop zij samen muziek maken jong van hart en dat straalt dit swingende gezelschap ook echt uit.