VerhalenLeon Moonen

HALLO Historie: Een mysterieuze steen in Nunhem

Midden Limburg

Wie wel eens op het Sennepad richting het dorp Nunhem heeft gefietst, zal de steen met cijfers en letters op de hoek van het bedrijfsterrein van Nunhems Zaden (een onderdeel van chemiereus BASF) met de Napoleonsweg misschien zijn opgevallen.  En heeft zich wellicht afgevraagd wat het geheimzinnige opschrift  “1915 1/10 1965 JOH. 12:24”  nu eigenlijk betekent? Jaap Vos (66) uit Nunhem is sinds deze zomer met pensioen en heeft bijna 30 jaar als tuinman op het zaadveredelingsbedrijf gewerkt. Hij was in deze functie o.a. verantwoordelijk voor het onderhoud van het bedrijfsterrein. Als er iemand is die meer kan vertellen over deze steen en zijn mysterieuze getallenreeks, dan is hij het wel. We laten hem aan het woord.

  “In 2008 hebben wij op ongeveer op de plek waar de steen staat een oude populier gerooid omdat deze was getroffen door de gevreesde populierenziekte.  Bij die boom vonden we een hoop puin en veel bladafval, waaronder deze steen verborgen lag,’’ herinnert Jaap zich nog. “Op de steen lazen we de verweerde tekst, maar we wisten ook niet wat dit betekende. Nu kwam in die tijd pater Frans Meddens, een zoon van de oprichter Herman Meddens van Nunhems Zaden, regelmatig op het terrein. Hij is op het kasteeltje opgegroeid en pas twee jaar geleden op hoge leeftijd overleden (92 jaar). Ik maakte altijd een praatje met hem en hij kon de betekenis precies uit de doeken doen,” vertelt Jaap.

“De steen herinnert aan zijn ouders die ongeveer vanaf deze plek met de koets op 1 oktober 1915 voor de eerste keer het kasteel Nunhem en de omliggende landerijen zagen liggen.

 In 1965, een halve eeuw later, is dit feit met de plaatsing van deze herdenkingssteen herdacht. Het laatste gedeelte is een Bijbelvers, want de familie Meddens was heel katholiek “weet Jaap ( JOH.  12:24 verwijst naar een passage uit het evangelie van Johannes: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: als de graankorrel niet in de aarde valt blijft hij alleen; maar als hij sterft brengt hij veel vrucht voort- red. Wel een toepasselijk vers voor een zaadbedrijf). “Ik vond het jammer dat de herdenkingssteen in de loop van de tijd was verkommerd en heb de directie van Nunhems Zaden verzocht om de steen op te knappen en opnieuw te plaatsen. Dit is ook gebeurd en samen met pater Frans Meddens hebben we de gedenksteen tijdens een eenvoudige plechtigheid weer onthuld.’’

Nunhems Zaden is in 1916 opgericht als familiebedrijf door Herman Meddens, afkomstig uit een welgestelde textielfamilie in Rotterdam. Het mag gerust toeval heten dat hij in Nunhem terecht is gekomen. Meddens, die geen ervaring had met de landbouw, was voor zijn jonge gezin op zoek naar een landgoed in het zuiden, om de hectiek van de grote stad te ontvluchtten.  Een bevriende pater had hem getipt dat in het Limburgse Beesel een mooie herenboerderij te koop stond. Op 1 oktober 1915 nam hij met zijn jonge vrouw Francine vanuit Rotterdam de trein naar Roermond, om vervolgens met een koets naar Beesel te reizen. Maar omdat de bijbehorende grond van de hoeve te verspreid lag, zag Meddens van de koop af.

Hij zou onverrichterzake naar Rotterdam zijn teruggekeerd als de pastoor van Beesel hem niet tussen neus en lippen door had verteld dat aan de andere kant van de Maas in Nunhem een leegstaand kasteel te koop stond. Daarom werd besloten om met het pontveer van Kessel de Maas over te steken en via Nunhem over de Napoleonsweg naar het station van Roermond terug te rijden. Op ongeveer het punt waar nu de gedenksteen staat, zag het echtpaar Meddens in hun koets voor de eerste keer het kasteel Nunhem en het landgoed voor hun ogen opdoemen. “Dit is het Beloofde Land” schreef Meddens enkele dagen later enthousiast in een brief over zijn ontdekking. Het was overigens zijn bedoeling om op het kasteellandgoed een gemengd fruit- en groententeeltbedrijf te vestigen. Maar omdat in het eerste oogstjaar de prijs van de bonen op de veiling in Roermond tegenviel, besloot hij de peulvruchten te laten rijpen voor het zaad. Dat leverde inderdaad een betere prijs op. Nunhems Zaden was geboren en de rest is geschiedenis.