Het runnen van een agrarisch bedrijf is nooit gemakkelijk geweest. Het werk mag dan tegenwoordig wel fysiek minder zwaar zijn, maar de mentale belasting is toegenomen. ‘Nu krijg je er eerder hoofdpijn dan rugpijn van’ valt zelfs te lezen in een vakblad voor de sector.
Hallo Magazine legt de vraag ‘of het nog leuk is op de boerderij’ en andere vragen over voedselproductie voor aan een aantal boeren en tuinders uit de regio. In dit eerste artikel staat Geert Coolen uit Heythuysen centraal. Coolen is de enige leverancier in ons land die op een uiterst natuurlijke wijze de Engelse topkalkoen Kellybronze houdt. Daarnaast scharrelen op zijn bedrijf nog een aantal Nederlandse vleesvarkens rond. Zijn hele productie is gericht op de consumptie rond de kerstdagen. Topdrukte de komende tijd dus voor de gedreven jonge ondernemer Geert Coolen!
Kerstspecial
Geert Coolen (30) was onlangs in het populaire programma ‘Onze boerderij’ van Yvon Jaspers te gast. In dit programma ontmoette de programmamaakster ‘oud Boer zoekt vrouw – deelnemers’ maar ook andere minder bekende boeren om hen te laten vertellen over hoe het nou echt is, om in deze turbulente tijd een agrarisch bedrijf te runnen.
De opnames voor het programma, waar Geert enthousiast over vertelt, waren al een jaar geleden in Nederland en in Engeland op locatie gemaakt. “Ik kreeg er veel er veel positieve reactie op”, zegt Geert. In een onlangs opgenomen kerstspecial van ‘Onze boerderij’ zal Geert Coolen opnieuw als gast aanwezig zijn.
‘The Kelly family ‘als inspiratiebron
“Het is nog altijd superleuk”, antwoordt Geert Coolen volmondig op de vraag of het nog wel leuk is op de boerderij.
“Als ik ’s morgens bij zonsopkomst de kalkoenen buiten zie lopen met die prachtige regenboogkleuren in het verenkleed, dan is dat zo’n moment waar ik echt van kan genieten.
Dat maakt mijn werk geweldig mooi en het schenkt mij veel voldoening.”
Geert Coolen is de derde generatie Coolen die kalkoenen houdt. Het bloed kruipt kennelijk waar het niet gaan kan. Wie denkt dat Geert Coolen de broederij van vader Henk heeft overgenomen, heeft het mis. Geert Coolen is samen met zijn vader een andere weg in geslagen, namelijk het houden van dieren op een natuurlijke wijze. De adviezen van vader Henk Coolen met veel jaren ervaring in de branche, zijn daarbij nog altijd zeer welkom.
Bred to be wild
De familie Coolen uit Heythuysen heeft al drie generaties lang contact met de Engelse kalkoenenhoudersfamilie Kelly. De natuurlijke wijze waarop de Kelly’s ook al enkele generaties lang in Engeland hun Kellybronze kalkoenen houden, hebben Geert Coolen op het idee gebracht om dit ook – maar dan veel kleinschaliger – in Nederland te gaan proberen. Geert Coolen neemt van Paul Kelly zijn eendagskuikens af die per vrachtauto begin juni naar Nederland gebracht worden. Na zes weken is het verenkleed van de kuikentjes goed genoeg ontwikkeld om naar buiten te kunnen.
Tot de slacht eind november zullen de kalkoenen in een natuurlijke omgeving met struiken en bosjes dag en nacht buiten leven.
Geert Coolen: “Onze slogan is dan ook niet voor niets: ‘bred to be wild’.” Rondom het terrein staat een hoog van stroom voorzien hekwerk om met name de vos te weren, die óók van kalkoenenvlees houdt.
“De kwaliteit moet top zijn en daar is het hele proces opgericht.”
Geert Coolen: “ De dieren worden bij ons op een zeer vriendelijke manier geslacht. Voor het programma ‘Onze boerderij’ werd het slachten van de kalkoenen op de farm van Paul Kelly gefilmd en het is ook ongewijzigd uitgezonden. Als vertoond wordt hoe dieren gedood worden, is het volgens de NPO niet ongebruikelijk dat er op allerlei sociale media kritische commentaren volgen. Dat was nu helemaal niet het geval,” zegt Geert Coolen. “Dat geeft dan ook aan, dat het slachten heel verantwoord gebeurt. De geslachte dieren worden na de slacht ambachtelijk geplukt. Bij ‘the Kelly family’ is dat een enorm karwei. Zij slachten voor de kerstconsumptie 53.000 dieren, ik heb er maar 650 maar ik zou er veel meer kunnen verkopen. Nederlanders zijn in tegenstelling tot de Engelsen niet echt kalkoeneneters. De dieren worden na het plukken heel langzaam teruggekoeld naar nul graden. Dat proces duurt wel 35 uur. Nadat de geslachte kalkoenen veertien dagen in de koeling gehangen hebben om verder te besterven, wordt het vlees verder verwerkt. Het houden van kalkoenen op deze manier levert geen goedkoop product op, maar dat vind ik ook niet belangrijk. De kwaliteit moet top zijn en daar is het hele proces opgericht.”
In het programma ‘Onze boerderij’ liet Geert Coolen zien dat hij van alle markten thuis is, want hij was óók uitgebreid in woord en gebaar in beeld bij het vakkundig klaarmaken van een kalkoen. Geert Coolen: “Eigenlijk heb ik helemaal geen agrarische opleiding gevolgd. Na het VMBO en na een MBO-opleiding in de logistiek, ben ik nog een horeca opleiding in Tilburg gaan volgen, vandaar dat ik wel weet hoe je een lekker stukje vlees moet bereiden.”
“Kalkoen natuurlijk”
Het antwoord op de vraag wat Geert tijdens het kerstdiner gaat eten is, zal niemand verrassen: “Kalkoen natuurlijk! Maar ook een lekker stukje varkensvlees van de varkens die ik houd en ook een mals stukje rundvlees van de runderen die ik voor mijn plezier houd, staan bij ons met Kerstmis op het menu.”