Verhalen

Rubriek: Het straatnaambordje

Nederweert

Naar wie of wat is de straat waarin u woont genoemd?

Mildert in Nederweert

Wat onmiddellijk opvalt bij de foto van het straatnaambordje Mildert is de overdaad aan reclame op de achtergrond. Kersen, asperges, afhankelijk van het seizoen, en koffie met vlaai zijn in de aanwezige boerderijwinkel verkrijgbaar. Deze uitbundige reclame herhaalt zich aan de N280, de weg tussen Roermond en Weert, ter hoogte van de Kelperbrug, waar de Mildert op aansluit .

De weggebruikers dienen naar de straat of eigenlijk het buurtschap gelokt te worden, anders rijd je zo voorbij. Wat dat betreft heeft het buurtschap een omgekeerde ontwikkeling meegemaakt, want werden de meeste dorpen en gehuchten door infrastructurele werken ontsloten, daar raakte de Mildert juist steeds meer in een isolement. In de late 19de eeuw werd de Mildert doormidden gesneden door het treinspoor van de IJzeren Rijn. Een verdere versnippering van het buurtschap ontstond in het Interbellum door het graven van het Kanaal Wessem-Nederweert. Vervolgens werd na de oorlog de opdeling voltooid door de aanleg van de A2.

Omringd door dit jachtige trein- en autoverkeer ligt midden in de buurtschap de kapel Onze Lieve Vrouw van Rust. Deze Mariatempel werd in 1912 gebouwd ter vervanging van een oud, vervallen veldkapeltje en werd meteen groter en gerieflijker gemaakt. De pastoor van Leveroy, waar de bewoners van de Mildert naar de kerk gingen, keerde zich fel tegen deze vernieuwde grootbouw, want hij vreesde de concurrentie voor zijn eigen parochiekerk. Maar dan had hij buiten het karakter van de Mildertianen gerekend, die enige standvastigheid niet ontzegd kon worden. Dat hadden deze keuterboertjes ook wel nodig om te kunnen overleven op de Mildert.

De naam verwijst namelijk naar de slechte bodemgesteldheid van het buurtschap.  Mildert komt van melde en aard.

Melde is Oud-Germaans en betekent losse aarde, of slechte grond. Slechte grond heet in het Limburgs ook nog steeds meel of moel (Frans: moule). Het woord meel komt tevens terug in de plaatsnaam Meijel, alhoewel men daar gelooft dat de dorpsnaam afkomstig is van Medelo (mede= gras, lo= bos, grasland in bos). Allemaal niet zo vreemd, want we hebben hier te maken met Peelgrond en dat is geen beste landbouwgrond. Voor het vinden van rust maakt het niet uit. Dat heeft de Mildert in huis. Eerst een bezinning in Onze Lieve Vrouw van Rust en daarna een heerlijk kopje koffie met vlaai bij de boerderijwinkel.

Met dank aan schrijver Ton van Reen voor de naamsverklaring.

 

Tekst:  Leon Moonen:  voor HALLO Magazine / HALLO MagazineOnline wwwhalloonline.nl