14 sep 2021Overheid

Dorpscontactpersonen voor de Gemeente Maasgouw

Maasgouw / Midden Limburg

Sinds 2021 zijn in de gemeente Maasgouw twee dorpscontactpersonen actief. Hun taak is initiatieven, ideeën, zorgen of wensen van bewoners uit de kernen van Maasgouw op te halen en mee te nemen het gemeentehuis in. Daar koppelen ze elk initiatief aan de betrokken expert.

In de samenwerking die dan ontstaat tussen inwoners en gemeente wordt gezocht naar mogelijkheden. Beperkingen wegen mee waar nodig. Samen gaan we zo aan de slag met het initiatief of de vraag.

 

Team Dorpscontactpersonen

“Het is van begin af aan de bedoeling geweest om voor deze gesprekken dicht bij de mensen te zijn”, vertelt Wendy Rietra. Wendy is sinds jaar en dag een betrokken bij bewonersinitiatieven. Veel mensen kennen Wendy vooral van de sociale initiatieven als inloop en eetpunten. Sinds kort is haar functienaam veranderd van Kernenregisseur naar Dorpscontactpersoon. Dat heeft alles te maken met de start van Carlien Schouten, met wie Wendy nu samen een team vormt. Nu het team compleet is gaan ze met initiatieven die uit de kernen komen aan de slag, groot of klein, ingewikkeld of eenvoudig, over de meest uiteenlopende onderwerpen.

 “Belangrijk is dat iedereen gemakkelijk toegang krijgt tot een gesprek met de gemeente”, zegt Carlien. Het borrelt van de ideeën in de kernen van Maasgouw. De dorpscontactpersonen hebben al veel mensen leren kennen en zien dat als teken dat er nog veel meer ideeën zijn die het ophalen waard zijn.

Samen maken we Maasgouw

De gemeente Maasgouw stelt zich als doel binnen het gemeentelijk werk ruimte te maken voor de mening van de burgers, ondernemers en instellingen. Meedenken en meedoen in de ruimste zin van het woord is de basis. De gemeente Maasgouw vat deze aanpak samen met het motto ‘Samen maken we Maasgouw’.

In dorpen en kernen

De dorpscontactpersonen maken gebruik van een keet, de Schakelkeet, die speciaal voor deze bezoeken aan kernen is ingericht. Met deze schakelkeet als herkenningsplek bezoeken de dorpscontactpersonen regelmatig de kernen om in gesprek te gaan met inwoners over hun wensen en ideeën. Een opvallende verschijning die keet, in de directe nabijheid van de inwoners, die ruimte geeft voor een kleine melding, een gesprekje bij een kopje koffie of een keer een diepgaander probleem.

Waarmee kunt u terecht

Heeft u een zorg, een wens, een idee of initiatief dat u wilt bespreken? Daarmee kunt u terecht bij de gemeente. Wanneer u al weet wie u wilt spreken, dan kunt u rechtstreeks contact leggen met die persoon. Heeft u ondersteuning nodig met het vinden van de juiste route, of wilt u eerst bespreken wat voor uw vraag de opties zijn, dan bent van harte welkom bij de dorpscontactpersonen.

Voorbeelden:

  • in uw straat, wijk of kern ziet u kans voor verbeteringen;
  • u maakt zich zorgen over een buurtbewoner;
  • u wilt met een groep vrijwilligers iets betekenen voor het dorp;
  • u bent op zoek naar een netwerk, verbindingen  of mensen die u verder kunnen helpen, zowel binnen als buiten de gemeenschap;
  • u heeft een idee of suggestie om het werk van de gemeente te verbeteren.

Reisschema

De keet is ongeveer elke 2 á 3 weken in uw dorp in de gemeente Maasgouw te vinden. Het reisschema van Wendy en Carlien vindt u in ’t Waekblaad, op de website of op sociale media van de gemeente.

Bereikbaarheid

De dorpscontactpersonen kunt u bereiken via het algemene nummer van de gemeente (0475) 85 25 00 en het mailadres dorpscontactpersoon@gemeentemaasgouw.nl.

Carlien is bereikbaar op 06-20 86 79 52.

Wendy is bereikbaar op 06-18 25 06 57.