14 jul 2021Overheid

Geen duidelijke bron vliegenoverlast

Maasgouw / Midden Limburg

De afgelopen weken kregen wij veel meldingen van overlast door vliegen. Om te ontdekken wat de bron van dit probleem is, riepen wij inwoners op om melding te doen van ernstige vliegenoverlast. Hierop ontvingen wij bijna 100 reacties per e-mail en ruim 90 reacties via Facebook. Daar waren ook reacties bij van inwoners uit omliggende gemeenten. 

Geen duidelijke bron

Vanuit alle kernen van Maasgouw ontvingen wij meldingen van vliegenoverlast. Hierdoor is het niet mogelijk om één duidelijke oorzaak voor deze vliegenoverlast aan te wijzen. Wel kregen we vooral veel meldingen vanuit Linne. We onderzoeken nu of we deze klachten kunnen herleiden naar bedrijven uit de omgeving.

Heeft u last van vliegen?   

Er zijn vaak meerdere redenen voor vliegenoverlast. Verschillende daarvan kunt u zelf verhelpen. Hier leest u wat u kunt doen om de overlast van vliegen te verminderen:

  • Bied uw afval op de juiste manier aan en houd uw huiscontainer(s) schoon. Verpak vleesresten in een oude krant of biologisch afbreekbare zak. Blijven er na lediging maden in de container achter, dan kunt u de container met heet water en een schoonmaakmiddel reinigen.
  • Vleesvliegen worden ook aangetrokken door poep van dieren. Wanneer u uw hond uitlaat, ruim dan de ontlasting op.
  • Ook mest van kippen en andere vogels kan een bron zijn van onder andere kleine kamervliegen. Maak uw volière of kippenren regelmatig goed schoon.
  • Vliegen komen af op dood/rottend materiaal, dus ook op dode soortgenoten. Vliegen kunnen dit vaak al op enkele honderden meters afstand waarnemen. Als u dode vliegen in huis vindt, ruim deze dan direct op.
  • Een schone woning is voor vliegen minder interessant. Regelmatig afwassen en poetsen werkt dus preventief, maar helaas slechts in bepaalde mate. Vliegen houden nu eenmaal ook van warmte en licht en zijn dus niet volledig te voorkomen.
  • Houd uw huis zo goed mogelijk vrij houden van onverpakt voedsel en achtergebleven etensrestjes.
  • De meeste vliegen komen binnen via openstaande of openslaande ramen en deuren. Het merendeel van de vliegen houdt u dan ook buiten door horren voor ramen en deuren te plaatsen. Fijnmazige gaashorren van goede kwaliteit werken het beste. Vergeet ook niet naden en kieren in muren en kozijnen te dichten met pur, kit of kneedbaar hout. Ventilatiekanalen kunt u bedekken met fijnmazige ventilatieroosters.
  • Verhelp verstopte afvoeren en leidingen  zo snel mogelijk. Daarmee voorkomt u  dat vliegen daar op afkomen om eitjes te leggen.
  • Hebt u een composthoop in je tuin? Dek deze dan goed af.
  • Vliegen houden niet van kou, tocht en wind. Een ventilator kan dus uitkomst bieden.