Overheid

Gemeenteraad stelt de komende twee jaar gelden beschikbaar Weert draagt bij aan nieuwe culturele initiatieven

Weert

Limburg Festival, Destination Unknown en Percussion Friends kunnen rekenen op een financiële bijdrage van de gemeente Weert de komende twee jaar. Woensdag 3 februari heeft de gemeenteraad van Weert hierover een besluit genomen. Hierdoor kunnen de culturele makers zich verder ontwikkelen en activiteiten organiseren in Weert.

 

Mooi resultaat

Limburg Festival, Destination Unknown en Percussion Friends hebben een aanvraag ingediend bij de cultuurplanregelingen 2021-2024 van de provincie Limburg. De aanvragen voor de subinfrastructuurregeling van Stichting Percussion Friends en Stichting Destination Unknown zijn gehonoreerd en de cultuurplanstatus is aan het Limburg Festival toegekend. Wethouder Geert Gabriëls: “Al jaren maakt Weert zich samen met andere gemeenten in Noord- en Midden-Limburg hard voor een betere verdeling van de provinciale cultuurgelden. Dit is een mooi resultaat! Nu krijgen culturele makers en talenten uit onze regio de kans om zich verder te ontwikkelen en zijn hun activiteiten een mooie aanvulling op het culturele aanbod in Weert.

Ook in de periode ná corona is er op cultureel vlak dus veel gaande in Weert!”

 

Weerter bijdrage

Initiatieven als Limburg Festival, Destination Unknown en Percussion Friends zorgen voor een impuls en zetten Weert nog steviger op de culturele kaart. Om ervoor te zorgen dat de organisaties kunnen doorgroeien tot volwaardige cultuurpartners in de provincie én activiteiten in Weert blijven organiseren, levert de gemeente Weert een financiële bijdrage. Het Limburg Festival kan rekenen op een subsidie van maximaal 25.000 euro, Percussion Friends op maximaal 20.000 euro en Destination Unknown op maximaal 7.500 euro voor zowel 2021 als 2022. Dit onder voorbehoud van vaststelling van de begroting 2022.

 

Percussion Friends

Percussion Friends zet zich in voor de ontwikkeling van jonge muzikanten in de percussiewereld. Na een vliegende start vanuit Weert ontwikkelde de organisatie zich als belangrijke speler door hun eigen percussie-ensemble Mallet Collective en het tweejaarlijkse evenement Chamber Music Academy. In 2020 is Percussion Friends naar de gemeente Weert verhuisd. Vanuit Weert heeft de organisatie meer connectie met slagwerkspelers en publiek. Samenwerkingspartners van Percussion Friends zijn Adams Muziekcentrale, Philharmonie Zuid Nederland en diverse harmonieën en fanfares in Weert.

 

Destination Unknown

Stichting Destination Unknown is een organisatie die jonge kunstenaars een werkperiode biedt in panden die tijdelijk leeg staan; wachtend op een nieuwe eigenaar of klaar voor de sloop. Deelnemende kunstenaars maken werk dat is gebaseerd op die specifieke locatie. De werkperiode van drie maanden wordt afgesloten met een tentoonstellingsweekend. De kunstenaars tonen hun werk en gaan in gesprek met bezoekers. Eerdere edities vonden plaats in Venlo, Maastricht en Tilburg. In 2019 werd er een editie in Weert georganiseerd. Destination Unknown ziet veel kansen in de regio Noord- en Midden-Limburg en werkt vanuit Weert.

 

Limburg Festival

Het Limburg Festival is het oudste theaterfestival in Midden-Limburg. Bijzonder theater op unieke locaties geeft bezoekers een unieke ervaring. In de periode 2017-2020 was het Limburg Festival de enige instelling in Midden-Limburg met de provinciale Cultuurplanstatus. Door de bijdrage van de gemeente Weert organiseert het Limburg Festival ook de komende twee jaar activiteiten in de gemeente. Het theaterfestival is een mooie aanvulling op het culturele aanbod in Weert.