Overheid

Maak gebruik van subsidie voor energiebesparende maatregelen

Raadhuisplein 1 6031 VR Nederweert

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) (link naar isde.nl) is vanaf 2023 voor meer mensen bereikbaar. Duurzaam Bouwloket heeft de wijzigingen voor u op een rijtje gezet.

ISDE

Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf? Dan kunt u gebruikmaken van de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). 

In 2023

In 2023 is € 350 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. 

Subsidie voor één isolatiemaatregel

In 2023 kunt u ook subsidie aanvragen als u één isolatiemaatregel hebt genomen. Deze maatregel moet wel zijn genomen na 1 april 2022. U krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neemt u binnen 24 maanden een tweede maatregel of meer maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. Deze percentages zijn slechts een inschatting. Op duurzaambouwloket.nl(externe link) en isde.nl(externe link) staan de exacte subsidiebedragen. 

Vernieuwde berekening glas

Vanaf 1 januari 2023 geldt de zogenoemde binnenwerkse maat voor de berekening van de glasoppervlakte. Dit betekent dat u van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Uw kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

Elektrische kookvoorziening

Woningeigenaren kunnen vanaf 2023 subsidie aanvragen voor een elektrische kookvoorziening. Dat is een vast subsidiebedrag van € 400,-. De elektrische kookvoorziening geldt niet als tweede maatregel. Installeert u bijvoorbeeld een kookvoorziening nadat u glasisolatie hebt laten aanbrengen, dan blijft voor de glasisolatie het lagere subsidiebedrag gelden.

Meer tijd voor aanvragen subsidie

Vanaf 2023 hebt u als woningeigenaar maar liefst 24 maanden de tijd om uw subsidieaanvraag te doen nadat u de maatregel hebt laten uitvoeren. Deze termijn geldt alleen voor maatregelen die u vanaf 1 januari 2022 hebt genomen.

Subsidie aanvragen

Het aanvraagsysteem van de ISDE met de doorgevoerde wijzigingen gaat open op dinsdag 24 januari. Vanaf dan kunt u de vernieuwde subsidie aanvragen via de website isde.nl(externe link). Hier vindt u ook alle voorwaarden en belangrijke informatie over de regeling. Voor meer informatie kunt u ook terecht op duurzaambouwloket.nl(externe link). De subsidie is beschikbaar tot 2030.

Gratis en onafhankelijk advies

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die u begeleidt naar een energiezuinige woning. Het advies voor inwoners is gratis, omdat de gemeente Nederweert bij het loket is aangesloten. Wilt u meer informatie over energie besparen of gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem dan contact op via het contactformulier op de website duurzaambouwloket.nl/contact(externe link)