23 mrt 2021Overheid

Pro­vin­cie Lim­burg doet mee aan bid Su­per WK wiel­ren­nen in

Limburg

Limburg is de derde provincie die gastprovincie wil zijn voor UCI Cycling World Championships in 2027 in Nederland. Vorige week maakten initiatiefnemers KNWU, Sportcentrum Papendal en TIG Sports al bekend dat Brabant en Gelderland aan dit initiatief meedoen.

De drie provincies en de initiatiefnemers werken samen aan een bidboek dat eind deze maand ingediend wordt bij de Internationale Wielerbond UCI met de titel ‘Celebrate Cycling’.

De internationale wielerunie UCI wil met dit Super WK de mondiale kracht van de fietssport uitdragen. De samenwerkende partijen vinden ‘Fietsland Nederland’ bij uitstek geschikt om dit Super WK te organiseren. De drie provincies zien hierin een unieke kans, om samen met de UCI de mondiale fietsport in Nederland te vieren, vandaar het thema; ‘Celebrate Cycling’, met als uiteindelijke doel aanzienlijke sportieve, maatschappelijke en economische impact.

 

Wielrennen onderdeel Limburg’s DNA

Joost van den Akker, gedeputeerde Economie, Onderwijs en Sport, legt uit:

Zoals fietsen hoort bij Nederland, zo hoort wielrennen bij Limburg. In het streven om de innovatiefste, aantrekkelijkste en gezondste provincie te worden, propageert ons ‘breedtesportplan’ fietsen als speerpuntsport voor jong en oud, van professional tot recreatieve toerfietser, genietend van het zeer afwisselende Limburgse landschap.

Hij vervolgt: “Het wielrennen in Limburg zet ook in op het ontwikkelen van verbindingen tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven en tussen sportorganisaties, verenigingen en de overheid. Wielrennen maakt daarmee deel uit van ons DNA.”

“De fiets geldt als metafoor voor de ontwikkeling van onze provincie en voor Nederland. Iedereen, ongeacht ambitieniveau en leeftijd, kan plezier beleven aan deze gezonde manier bewegen. Fietsen verbindt. Het verbindt ons met elkaar en laat ons bewegen, beleven en winnen. Zeker voor dit Super WK”, aldus Van den Akker.

 

Meer over het Super WK

UCI Cycling World Championships is een toernooi dat eens in de vier jaar, voorafgaand aan de Olympische Zomerspelen, georganiseerd wordt. Het Super WK, zoals het in de volksmond al genoemd wordt, bevat de WK-wedstrijden in bijna alle wielerdisciplines, variërend van  wegwielrennen, BMX, mountainbiken, baanwielrennen en para-cycling. De eerste editie van dit Super WK Fietsen vindt in 2023 plaats in Glasgow, Schotland. Dit evenement heeft een groot internationaal bereik met maar liefst 15 wereldkampioenschappen met deelnemers die samen miljoenen volgers en fans hebben over de hele wereld.

Proces

Eind maart zal de KNWU de eerste versie van het bidboek indienen bij de UCI. In april, mei en juni wordt met de UCI over de nadere invulling onderhandeld. In juli 2021 wordt het definitieve bid ingediend bij de UCI. In september wordt het winnende bid tijdens het internationale congres van de UCI bekend gemaakt.