Verhalen

De ambities van bondscoach Ron Steijvers

Haelen

Sportvissen: populair bij jong en oud, maar ook bij man en vrouw…

Sportieve ambities zijn er bij de jeugd doorgaans voldoende. Wie wil er nu niet de nieuwe Frenkie de Jong, Tom Dumoulin of Kiki Bertens worden? De wens om Hollands Next Top Sportvisser te worden hoor je echter niet vaak. Maar let op: het sportvissen is behoorlijk groot in Nederland! En het is iemand uit onze eigen regio die, binnen deze tak van sport, het beste uit de jonge generatie probeert te halen.

Nederweerter Ron Steijvers werd eind vorig jaar door Sportvisserij Nederland benoemd tot de nieuwe bondscoach ‘zoet’ voor de jeugdcategorie U20. Een dubbelfunctie overigens, die hij samen met John Savelkoul bekleedt.

Ervaring
In de voorgaande jaren waren ze allebei al assistent-bondscoach, maar vanaf 2019 moet het duo dus voor internationale vissuccessen gaan zorgen. Steijvers viste zelf op hoog niveau. De geboren Hunseler, die zijn vroege jeugd in Buggenum doorbracht en via Weert in zijn huidige woonplaats belandde, wordt geroemd om zijn sterke organisatorische vermogen, wat ook een belangrijke reden was voor zijn benoeming.

Gedreven sporter
In zijn eigen jeugd speelde het vissen altijd al een grote rol, maar daarnaast was Ron toch ook een gedreven wieler- en voetbalfanaat. ‘Maar toen de leeftijd wat verder vorderde, begonnen blessures toch meer en meer op te spelen’ vertelt hij. ‘Als je dan uiteindelijk gaat beslissen hoe je de zondagmorgen in de toekomst wilt gaan vullen, kom je toch eerder bij het vissen uit.

Maar als ik nog wat tijd over heb, ga ik nog steeds graag een eind fietsen hoor.’

 

Zoet en zout
De Nederlandse sportvisjeugd is in feite opgedeeld in drie categorieën. ‘Maar met de categorie tot 15 jaar doen we als Nederland niet mee op grote toernooien, vooral omdat het financieel niet haalbaar is’ legt Ron uit. ‘Dan is er de groep tot 20 jaar die John en ik begeleiden. De categorie tot 25 jaar staat onder leiding van Dieter Friederichs en Nico Bakkernes. Het woord ‘zoet’ voor de jeugdcategorie U20 slaat trouwens op het gegeven dat het om ‘binnenvisserij’ gaat, wat wezenlijk verschilt van vissen ‘op het zout’. Dat gebeurt vanuit een boot of op het strand, met heel ander materiaal en op heel andere soorten vis. Echt een enorm verschil dus, dat is alsof je darten met handboogschieten vergelijkt’ weet Ron het beeldend te verwoorden.

Potentieel
Als actieve visser was Ron lid van  één van de vier wereldtitels die een seniorenteam van Nederland behaalde. ‘Dat was in Frankrijk in 2008. De U25 pakte bovendien het afgelopen jaar, voor het eerst in de historie, de titel.’ De wil om meer eremetaal naar Nederland te halen is echter hoorbaar in de stem van Ron. De potentie is er dan ook.

‘Vergis je niet hè, de bond heeft, verdeeld over 800 verenigingen, liefst 600.000 leden! Daarmee is Sportvisserij Nederland ook de derde sportbond van Nederland.

Op jaarbasis gooien bovendien ongeveer twee miljoen mensen een hengeltje uit. Een kwart daarvan is jonger dan 25 jaar. En ook wel aardig om te vermelden is dat een kwart miljoen van die vissers vrouw is…’

Techniek
Het beeld van vissen als een bedeesde bezigheid voor gezapige heren, wat bij de leken wellicht nog steeds bestaat, mag dus wel wat bijgesteld worden. ‘Het wedstrijdvissen waar wij ons mee bezighouden heeft al helemáál niets met rust te maken’ bevestigt Ron. ‘Mensen die lekker op zondagmorgen langs het kanaal gaan zitten, daar is natuurlijk niks mis mee.

Maar dat de jeugd de sportvisserij best spannend vindt, wil natuurlijk al wel wat zeggen.

Naast de uitdaging om de techniek te beheersen, vinden jongeren het ook gewoon heerlijk om onder elkaar in de buitenlucht bezig te zijn.’

Vorming
Zelf ging Ron graag met de jeugd aan de slag omdat je jonge mensen nog kunt vormen. ‘Dat vind ik toch het mooiste.

Om maar de vergelijking met voetballen aan te houden: de grootste sterren zijn het moeilijkste om mee om te gaan. Dat is bij senioren in deze sport niet anders.

Daar komt nog eens bij dat vissers per definitie redelijk eigenwijs zijn, wat het extra moeilijk maakt om een team te vormen. Daarom heeft de jeugd mijn voorkeur, waarbij ik het ook nog eens fantastisch vind om mijn eigen ervaringen over te kunnen brengen.’

Niet goedkoop
Nu is vissen niet bepaald een goedkope sport. Per jaar wordt in de branche 700 miljoen tot 1 miljard euro omzet gedraaid. ‘De ‘gemiddelde visser’ die ik onder mijn hoede heb redt het niet met 5000 euro. Met een professionele hengel en wat reserveonderdelen zit je al aan 3000, ik bedoel maar. Er is wel iets van sponsoring door winkeliers en groothandels, maar al met al blijft het een dure bezigheid’ weet Ron.

Tijd
De investering zit ‘m trouwens niet alleen in het geld. Zoals bij iedere vorm van topsport zal de beoefenaar er dag en nacht voor moeten leven. En als het om de jeugd gaat houdt dat niet op bij de sporter zelf. ‘Op dit niveau draait het daarnaast namelijk om het beschikbaar willen en kunnen zijn van ouders of begeleiders. Toen ik zelf nog veel wedstrijden viste zat ik ook ieder jaar op 20.000 kilometer. Het ene weekend zat je in Groningen, dan weer ergens bij Rotterdam in de buurt.

Maar om te kunnen presteren moet je nu eenmaal je uren aan het water maken.

Ook in het op orde houden en onderhouden van je materiaal gaat veel tijd zitten. Dus ja, wil je top halen, dan zul je daar ook één en ander voor moeten laten.’

Doorbraak
Voor zijn eigen sponsor Shimano  - bekend van fietsonderdelen maar ook fabrikant van vismateriaal – is Ron ook nog betrokken bij jeugdviskampen waar hij onder meer clinics verzorgt.

Maar nooit met een ‘scoutingsblik’ zegt hij. ‘Nee, want we hebben al een goed overzicht van de talenten. Die zien we overal in Nederland tijdens wedstrijden.

Met Ron aan het roer is het nu dus zaak om op termijn de hegemonie van landen als Engeland, Frankrijk, Italië en de laatste jaren ook de Oost-Europese landen te doorbreken. Aan enthousiasme en inzet zal het in ieder geval niet ontbreken…

 

© Aqua Media Adviseurs HALLO Online.nl HALLO Magazine

Tekst: John Hölsgens

Foto's: ter beschikking gesteld door Ron Steijvers