29 mei 2023VerhalenPieter Knippenberg

HALLO ACHTERNAAM: Onze familienamen en hun betekenis

Midden Limburg

Achternaam van de maand: 'Verstappen'

In de rubriek HALLO ACHTERNAAM gaan we in op de betekenis van in Limburg  veel voorkomende achternamen. Deze maand staat de naam Verstappen centraal. Een achternaam die vanwege de knappe prestaties van formule 1 coureur Max Verstappen over de hele wereld bekend geworden is. De naam Verstappen komt veel voor in Midden-Limburg maar ook in het zuidoosten van Noord-Brabant. Varianten van deze naam zijn van der Stappe(n) en Van der Stap. Waar komt de naam Verstappen eigenlijk vandaan?

Stap

De naam Verstappen is ontleend aan het toponiem 'Stap' en kan daarmee worden aangemerkt als een adresnaam. Een adresnaam is een toponiem dat verwijst naar een zeer beperkt geografisch gebied. De eerste component in de naam ('Ver') zien we wel vaker bij zo’n adresnaam en is ontstaan uit de woorden ‘van’ en ‘de’. In dit geval wordt met de benaming 'Stap' een oversteekplaats aangeduid, gewoonlijk in de vorm van een brede plank (mogelijk stapstenen) over een sloot of beek. Dezelfde situatie komen we in Limburg ook wel tegen onder de namen 'vonderen' of 'fonder'.

In de praktijk werd de benaming Stap niet alleen gebruikt om het oversteekpunt zelf aan te duiden, maar soms kreeg het hele pad - of tenminste een gedeelte ervan - deze aanduiding. In het Baexems buitengebied treffen we het toponiem nog altijd aan in de straatnaam ‘Op de Stap’.

Woonde je vroeger nabij zo’n oversteekplaats, dan kon het zo maar zijn dat je ernaar vernoemd werd. Zo werd de naam Van de(r) Stap uiteindelijk Verstappen.