In de rubriek HALLO ACHTERNAAM! proberen we iedere maand de betekenis van een echte Limburgse achternaam te verklaren. De meest voorkomende achternaam in Nederland is De Jong. In onze provincie voert de familienaam Janssen de ranglijst aan. Op de tweede plaats volgt de naam Smeets en dat is onze naam van deze maand.
Smeets
Mensen met de typisch Limburgse naam Smeets komen in iedere plaats in onze provincie voor en al deze Smeetsen zijn nazaten van een smid die in veel Limburgse dialecten ‘smeed’ genoemd wordt. Smeets is dus een zogenaamde beroepsnaam. De ‘Hollandse’ variant van Smeets is Smit(s) en deze familienaam vinden we ook terug in de top tien van Nederlandse familienamen.
De smid was vroeger een heel belangrijke en onmisbare ambachtsman in de dorpsgemeenschap. Hij voorzag de paarden van hoefijzers en verrichtte het noodzakelijke smeedwerk aan wagens, karren en ploegen. Op het beroep van smid zijn dan ook heel wat familienamen terug te voeren. Naast de naam Smeets kennen we varianten als Schmeits, Schmeitz, Schmetz, Schmidt, Schmits, Smits enz. De naam Smedts komt verhoudingsgewijs veel voor in Noord-Limburg. Ook de familienaam Klinckhamers heeft een relatie met het beroep van smid. Die verwantschap is ook overduidelijk in familienamen als Goudsmit, Zilversmit, Hoefsmit en Ankersmit. De nazaten van smeden die messen vervaardigden, gingen later door het leven met familienamen als Metsemakers en Messerschmidt. De naam Bijlmakers is duidelijk afkomstig van een smid die zich had gespecialiseerd in het maken van bijlen.
Enkele heel bekende Smeetsen zijn sportverslaggever Mart Smeets (“Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen), Pinkpopbaas Jan Smeets en de onlangs overleden bisschop Harrie Smeets.