VerhalenPieter Knippenberg

Honderd kilometer hardlopen op 28 april voor de renovatie van de Servaaskapel in Nunhem en het theehuis van het Samen Zorgen Huis Leudal in Baexem

Midden-Limburg

Dirk Jimmink (43) uit Ittervoort bezocht afgelopen jaar de Kerstmarkt in Nunhem. Het succesvolle evenement was door de inwoners van Nunhem onder de naamSame väör oos kèpel’ opgezet om geld in te zamelen voor dringend groot onderhoud aan de uit 1892 daterende Sint- Servaaskapel. Jimmink werd ter plaatse geraakt door de grote saamhorigheid en de belangeloze inzet van veel inwoners van Nunhem die zich massaal inzetten voor ‘hun’ kapel en besloot ook zelf in actie te komen.

“Meer dan een paar stenen”

“Die prachtige boskapel is duidelijk heel betekenisvol en véél meer dan een paar stenen”,  zegt Dirk Jimmink. “Het is een plaats die de gemeenschap draagt in mooie en verdrietige tijden, maar het is ook een unieke plek met een grote culturele waarde waar mensen graag komen van heinde en ver. De Sint-Servaaskapel geeft kleur en biedt identiteit aan het Nunhemse gemeenschap. Die is er terecht heel trots op en wil de kapel behouden voor de toekomst. 

Sponsorloop

Ik vind het persoonlijk belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij waarin ik mag leven en wonen. Dat is de reden dat ik door middel van de organisatie van een sponsorloop een steentje bij wil dragen aan de actie voor de Sint- Servaaskapel; in mijn ogen een plek van onschatbare waarde. Ik wil met deze sponsorloop ook een tweede geweldig burgerinitiatief in mijn omgeving steunen. Dat is het Samen Zorgen Huis Leudal te Baexem. De achterliggende visie van dit ‘Huis’ spreekt mij enorm aan. Een groep mensen die lief en leed met elkaar kan en durft te delen, mensen die vinden dat wij er voor elkaar moeten zijn, ook onder moeilijke omstandigheden. De stichting heeft géén winstoogmerk en draait voor een groot deel op de inzet van gedreven vrijwilligers. 

Het karakteristieke theehuisje in het voormalig kloosterpark in Baexem is nu in een heel slechte conditie en moet net als de Nunhemse Servaaskapel grondig gerenoveerd worden. Ook hier zijn hoge kosten mee gemoeid. Het opgeknapte theehuis moet straks gaan dienen als een ontmoetingsruimte met een eigen keukentje en een activiteitenruimte waar mensen bij elkaar kunnen komen en waar ze elkaar tot steun kunnen zijn. Ook daar zet ik mij graag voor in.”

 

“Samen kunnen wij helpen deze mooie doelen te verwezenlijken” 

Hardlopen, ook in wedstrijdverband, is een van de passies van Dirk Jimmink. In het verleden heeft hij zijn talent al vaker ingezet voor een goed doel en dat is precies wat hij op zondag 28 april opnieuw gaat doen door honderd kilometer  te gaan hardlopen, waarbij hij alle Leudalkernen zal aandoen.  Dirk Jimmink: “Met dit evenement dat uniek is voor een gemeente als Leudal, staan inwoners, verenigingen en bedrijven hand in hand om twee lokale goede doelen te steunen. Ik wil met deze actie de inwoners van Leudal met elkaar verbinden, we doen het voor elkaar!” 

Op zondag 28 april start Dirk Jimmink zijn lange afstandstocht – méér dan twee marathons lang-  om zes uur in de ochtend bij de Sint- Margarethakerk in Ittervoort. Hij hoopt na een bezoek aan alle zestien kernen rond 18.40 uur te eindigen bij de Sint-Servaaskapel in Nunhem. “Met pastoor Lipsch heb ik mijn plannen besproken en hij steunt mijn streven. Waar mogelijk ga ik in iedere kern die ik aandoe een kaarsje aansteken in de kerk. Ik hoop van harte dat veel mensen een gedeelte van deze tocht met mij gaan meelopen. Ze kunnen overal instappen en zoveel meters lopen als ze zelf willen. (zie routeschema red.) Met drie actieve atletiekverenigingen in de omgeving, Atletiek Leudal, AV Weert en de Grenslaupers uit Stramproy, gaat dat wellicht lukken.

Je kunt op allerlei manieren deze actie ondersteunen! Doneer een bedrag als je dit initiatief steunt, geef je op om een deel van de route mee te rennen of sponsor lopers die mee doen en moedig de renners aan. Want samen kunnen wij helpen deze mooie doelen te verwezenlijken.” Met die oproep hoopt Dirk Jimmink mensen te enthousiasmeren deze actie te steunen.

Aanmelden/ ondersteunen sponsorloop

Aanmelden voor de sponsorloop op 28 april kan via het emailadres  dirkjimmink@hotmail.com. Je kunt ook doneren via de QR-code of op bankrekeningnummer: NL77INGB0007838659 t.n.v. Stichting Van het kastje door de muur. Het gesponsorde bedrag wordt gelijkmatig over de twee goede doelen verdeeld!

Tijdpad sponsorloop zondag 28 april 2024

Op de onderstaande tijdstippen zal Dirk Jimmink aankomen bij de betreffende kerk. Daar wordt een kaars aangestoken en stilgestaan bij het genoemde thema.

06.00    Ittervoort Sint-Margarethakerk 0 km                   Armoede

06.57    Neeritter Lambertuskerk 8 km                             Eenzaamheid

07.41     Haler Sint-Isidoriskerk 14 km                               Dementie

08.12     Hunsel Jacobus de Meerdere 18 km                    De laatste levensfase

08.56     Ell Sint-Antonius Abtkerk 24 km                          Psychische kwetsbaarheid

09.34     Kelpen-Oler Sint Liduinakerk 29 km                    Ziekte

10.05     Grathem Sint-Severinuskerk 33 km                     Beperking

10.56     Baexem Samen Zorgen Huis Leudal 40 km              Depressie

11.40      Heythuysen Sint-Nicolaaskerk 46 km                 Bestaanszekerheid

12.37     Heibloem Sint-Isidoruskerk 54 km                       Solidariteit

12.37     Lunch en onderhoud

13.00     Vervolg

14.10      Roggel Sint Petruskerk 64 km                              Positieve gezondheid

14.54      Haelen St. Lambertuskerk 70 km                        Samen

16.47      Horn Sint Martinuskerk 77 km                            Zingeving

16.25     Buggenum St. Aldegundiskerk 82 km                 Redzaamheid

17.09      Neer Sint-Martinuskerk 88 km                            Ontwikkeling

18.13      Nunhem De Litsberg 97 km                                Acceptatie

18.26      Nunhem Sint-Servatiuskerk 99 km                     Veerkracht

18.40      Nunhem Sint-Servaaskapel 100 km                    Hoop