20 aug 2021VerhalenPieter Knippenberg

‘Metaaldetector’ Siem Wagemans vindt meestal ‘rotzooi’ maar af en toe iets ‘moois’

Soms kan een toevallige ontmoeting tot een interessant gesprek leiden. Tijdens een wandeling langs het Busjopsven in Heythuysen kwamen we op het smalle pad naast het water een jongeman uitgerust met een forse metaaldetector en een dito schop tegen. Siem Wagemans uit Baexem was op deze zaterdagmiddag op zoek naar verborgen oudheden en bij het passeren raakten we met elkaar in gesprek over zijn hobby en dat vormde de aanleiding voor een vervolggesprek bij Siem aan huis.

 

Siem Wagemans (22) heeft naast zijn studie Vastgoed en Makelaardij tijd genoeg om tijdens deze coronacrisis met zijn metaaldetector op pad te gaan. Een hobby waar hij enthousiast over praat en die ontstaan is toen hij op zijn elfde van zijn ouders zijn eerste metaaldetector kreeg. Hij kan zich nog precies herinneren waar hij voor het eerst iets bijzonders vond. Siem: “Dat was in de buurt van de brug over de Tungelroyse Beek bij Aan de Watermolen in Heythuysen. Ik vond toen een honderd jaar oud Duits muntje. In het begin liep mijn vader altijd met mij mee en hij droeg dan de schop.”

Het betreffende muntje ligt op tafel bij andere mooie vondsten die Siem in de loop der jaren heeft gedaan. Siem Wagemans: “Mijn huidige metaaldetector is absoluut niet meer vergelijkbaar met mijn eerste exemplaar. Met deze detector kan ik bijvoorbeeld vaststellen hoe groot het voorwerp is dat in de bodem ligt en van welk metaal het gemaakt is. Hoe diep iets ligt, ontdek ik pas als ik ga graven. Meestal tref ik rommel aan zoals spijkers of lipjes van weggegooide blikjes en dat vind ik best irritant.

Voordat ik op pad ga, raadpleeg ik oude kadasterkaarten en reliëfkaarten en op die manier probeer ik een interessant zoekgebied te bepalen.

Als ik daar dan ben, loop ik er eerst kruiselings overheen en waar mijn detector veel ‘activiteit’ vertoont, ga ik intensiever zoeken en soms vind ik dan ook iets heel bijzonders.”

 

De top twee! Een Philipsdaalder en een bronzen speerpunt

Siem toont zijn ‘absolute topper’, een zogenaamde zilveren ‘Philipsdaalder’ die hij in de buurt van Kelpen heeft gevonden. Deze munt werd in 1557 in de Bourgondische Nederlanden tijdens het Spaans bewind van Philips II ingevoerd en toont zijn borstbeeld.

De munt van Siem is nagenoeg puntgaaf en dateert uit 1566 en blijkt in Vlaanderen geslagen te zijn. Ook heeft Siem Romeinse munten gevonden in het buitengebied van Baexem en Leveroy. Een heel speciale vondst betreft een speerpunt uit de bronstijd. De Bronstijd betreft de tijdsspanne van 3000 voor Christus tot ca 800 voor Christus. Deze bronzen speerpunt is dus duizenden jaren oud! Knopen blijken niet altijd goed aan kleding vast te zitten en raken daardoor verloren. Siem laat diverse oude uniformknopen zien die hij gevonden heeft, waarvan één afkomstig is van een militair uit het Franse leger van Napoleon.  

De verborgen buit van een diefstal

“Maar meestal tref ik rommel aan”, stelt Siem.“ Een bijzonder vondst doe je maar af en toe maar het blijft toch altijd spannend als de schop de grond in gaat. In een bosgebied in Haelen heb ik ooit een heel curieuze vondst gedaan. Ik hoopte in dat gebied, waar mogelijk een Romeinse weg geweest is, munten uit die tijd te vinden. Mijn detector reageerde op een bepaalde plek en in plaats van Romeins goud trof ik veel sieraden en twee portemonnees aan; de buit van een vermoedelijke diefstal. In één van de portemonnees zat een bibliotheekpasje en via dat pasje kon ik de eigenaren van de spullen achterhalen.

 

De diefstal had twintig jaar geleden plaatsgevonden op slechts één kilometer van mijn vindplaats. Ik heb de spullen naar de stomverbaasde mensen terug kunnen brengen en dat was heel mooi.

 

Fijn dat ik door mijn hobby ook iets voor iemand anders heb kunnen betekenen.”