20 jul 2020Verhalen

Oude tennisbanen Horn tegenwoordig ideale locatie voor strandsporten Beach Sports Leudal is een schot in de roos

Beegderweg horn

Eén voor één somt Patrick Herinx de voordelen op voor het ‘beachen’ op het oude tennispark aan de Beegderweg in Horn. “De afmetingen van een tennisbaan komen nagenoeg overeen met die van een beachvolleybalveld, er staat een hekwerk rondom de gehele locatie, water en elektriciteit zijn aanwezig, de ondergrond is prima en het complex vormt een afgesloten geheel.”

Beach Sports Leudal is dan ook de gemeente Leudal heel erg dankbaar dat de sport-organisatie het niet meer in gebruik zijnde tenniscomplex mag gebruiken voor de steeds populairder wordende strandsporten.

 

Patrick Herinx ( Horn 1969) is de initiatiefnemer van Beach Sports Leudal. Vanaf 2013 was hij enkele jaren ernstig ziek en hierdoor kreeg hij noodgedwongen veel tijd om na te denken. “Zo ontstaan ideeën”, vertelt de Horner volleybaltrainer in het begin van ons gesprek. In 2015 werd in Scheveningen het Wereldkampioenschap Beachvolleybal georganiseerd. Patrick Herinx was daar als toeschouwer aanwezig met een van zijn volleybalspelende zonen. Op het Scheveningse strand waren naast het volleybal nog allerlei andere strandsporten te zien. Patrick Herinx: “Door het WK kreeg ik een idee.

In Midden-Limburg hadden wij nergens een locatie om beachvolleybal te spelen. De dichtstbijzijnde mogelijkheid was in Maaseik of in Eindhoven.

Als je geen mogelijkheid  om te ‘beachen’ in je directe omgeving hebt, blijft het aantal beoefenaars van deze sport natuurlijk heel beperkt.

Het zou toch prachtig zijn als wij in onze eigen omgeving dit zouden kunnen doen. Door een kennis werd ik getipt dat het oude tenniscomplex in Horn wellicht een goede plek voor beachvolleybal zou zijn.

De gemeente Leudal werd gevraagd en ging akkoord. Met hulp van veel vrijwilligers en met financiële steun van sponsoren, hebben wij vier van de acht oude tennisbanen ‘ontgonnen’ en geschikt gemaakt voor de strandsport. Daartoe moest de gravel- en de lavalaag afgegraven worden tot op de onderliggende zandlaag. Die is later ook nog eens verwijderd en vervangen door zand dat beter geschikt was voor het beachvolleybal.  Beach Sports Leudal - een onderdeel van Volleybalvereniging Horn -  heeft nu een pracht complex waar naast beachvolleybal ook beachtennis, beachvoetbal en beachhandbal plaats kunnen vinden.

 

‘Beachen’ in het voorjaar en in de zomer

Van het woord beach is inmiddels zelfs een werkwoord gemaakt: beachen; het beoefenen van strandsport. Dit kan in Horn van april tot en met september. Dit zijn de maanden tussen  het einde van de oude en het begin van de nieuwe volleybalcompetitie. Patrick Herinx: “Als volleybaltrainer ben ik heel enthousiast over het spelen van beachvolleybal in de zomermaanden. De zaalsporters die normaal vier maanden stil zouden liggen, blijven nu actief. Door het beachen, al of niet ondersteund door extra beachvolleybaltraining, worden de spelers ook nog eens beter; ze worden echt allrounder.  Het zou ideaal zijn als je het strandvolleybal ook in de wintermaanden zou kunnen beoefenen maar dan heb je een heel grote en hoge hal nodig en dat is niet zo snel te realiseren; dat is een utopie.”

Veel animo

Beach Sports Leudal blijkt een schot in de roos te zijn. Er is vanaf de start heel veel animo. Herinx: “We begonnen een paar jaar geleden met 76 spelers en nu anno 2020 zijn er meer dan 200 actieve liefhebbers van de verschillende strandsporten. De velden die gereserveerd kunnen worden via de website http://www.vchhc.nl zijn iedere avond bezet. “Het beachen is heel snel populair geworden. In 2015 waren er in Nederland maar 24 verenigingen. Nu vijf jaar later telt ons land er al meer dan 70” aldus een enthousiaste Patrick Herinx die een ware pleitbezorger voor deze tak van sport genoemd mag worden.

 

Kennis maken met beachvolleybal?

Neem eens een kijkje! Op 25 en 26 juli en op 1 en 2 augustus vinden er in Horn junior beachvolleybaltoernooien plaats.

Actuele informatie over Beach Sports Leudal is te vinden op de Facebookpagina Beach Sports Leudal.

Op het gezellige terras kunt u dan een drankje nemen en op deze manier de vereniging steunen.

 

Beachvolleybal of strandvolleybal is een olympische balsport waarbij twee teams gescheiden door een net tegen elkaar spelen. Het doel van het spel is om de bal in het vak van de tegenstander op de grond te krijgen of om een fout bij de tegenstander af te dwingen. Beachvolleybal is een variant op volleybal in de zaal waarvan het zich op een aantal punten onderscheidt. Zoals de naam al aangeef wordt beachvolleybal gespeeld op zand (bijvoorbeeld op het strand) en niet op een harde ondergrond.

Daarnaast bestaat een team in de regel uit twee spelers en is de spelduur van een wedstrijd doorgaans korter dan in de zaal. De regels van het spel zijn iets anders dan bij het gewone volleybal.

 

Tekst:  Pieter Knippenberg HALLO Magazine/ HALLO Online.nl