VerhalenPieter Knippenberg

“Wow, ik mag een rol spelen in het toneelstuk van die bekende schrijver”. Lisa Raemakers doet opnieuw succesvol auditie

Kelpen Oler / Midden Limburg

Hallo Magazine portretteert met enige regelmaat jonge mensen die ambitie en passie inzetten om hun doelen na te streven. Deze maand staat de schijnwerper gericht op Lisa Raemakers uit Kelpen-Oler(2006) die er voor de tweede maal in geslaagd is een rol te verwerven in een toneelstuk van kinderboekenschrijver en regisseur Jacques Vriens.

Drie jaar geleden speelde Lisa Raemakers de rol van Netje, het zusje van de hoofdrolspeelster, in het zeer succesvolle openluchtspel ‘Weg uit de Peel’. Onlangs mocht Lisa opnieuw auditie doen voor het toneelstuk ‘Strijd om de kathedraal’ en tot haar grote verrassing krijgt ze ook in dit stuk van Jacques Vriens met uitvoeringen in 2022 een belangrijke rol. 

Lisa Raemakers is zichtbaar blij dat ze weer de bühne op mag, al is het podium ook deze keer weer een buitenlocatie. Lisa: “Omdat ik een rol had gespeeld in ‘Weg uit de Peel’, werd ik uitgenodigd voor de auditie van ‘Strijd om de kathedraal’. Dat betekende echter niet dat ik automatisch een rol toebedeeld kreeg. In tegendeel; ik moest mij opnieuw bewijzen.

Blijkbaar heb ik regisseur Jacques Vriens en zijn collega theatermakers weten te overtuigen, want ik mag weer meedoen en daar ben ik hartstikke blij mee.”

“Ik wilde alleen een echte rol”

Niet alleen Lisa is met de geslaagde auditie in de wolken, dat geldt ook voor haar moeder Mieke Raemakers-Mennen, die vier jaar geleden aan de basis van de toneelcarrière van Lisa stond. Mieke Raemakers had oproepen in de lokale media gelezen waarin mensen gevraagd werd auditie te doen voor een  rol in ‘Weg uit de Peel’. Zij vroeg of Lisa hier iets voor voelde en zo ging het balletje rollen. Lisa deed in 2017 met honderdveertig andere gegadigden auditie voor de dertig te vergeven tekstrollen. De wijze waarop Lisa het toegezonden script vertolkte, bleek overtuigend genoeg. “Mijn moeder had mij al gewaarschuwd dat ik mogelijk alleen een rol als figurante zou krijgen, maar ik gaf toen al aan dat ik alleen een  ‘echte rol’ wilde.  Afgelopen juni heb ik auditie gedaan voor de hoofdrol en voor een belangrijke bijrol in ‘Strijd om de kathedraal’ en die laatste rol heb ik gekregen”, zegt Lisa, die na de zomervakantie bij Scholengemeenschap Sint Ursula in Heythuysen start met het laatste studiejaar VMBO-GT. Daarna wil Lisa bij het CIOS een dansopleiding volgen en vervolgens misschien wel doorstromen naar de Toneelacademie. “Ik denk dat ik de rol in ‘Strijd om de kathedraal’ gekregen heb vanwege mijn acteerervaring in het vorige toneelstuk van Jacques Vriens. Blijkbaar zijn mijn luide stem en het feit dat ik mijn tekst altijd goed beheers ook in mijn voordeel geweest. Natuurlijk had ik super graag die hoofdrol gehad, maar ik ben ook heel erg blij met deze rol. Ik heb het boek ‘Strijd om de kathedraal’ waaraan het script ontleend is, nog niet gelezen maar wel de samenvatting, ” bekent Lisa, “maar dat ga ik nu zeker doen.”

Trichterbosch

‘Strijd om de kathedraal’ is een spannend historisch verhaal, spelend in 1422 in Trichterbosch, een gefingeerde plaats waar je de plaatsnamen Den Bosch en Maastricht in herkent. Het verhaal geeft een beeld van  het leven in een middeleeuwse stad waarin een  kathedraal gebouwd wordt. Daar is fel verzet tegen. De geestelijkheid speelt in het stuk soms een dubieuze rol. De bijzondere vriendschap tussen Thies en de blinde Mette is de rode draad in het verhaal.

“Vriens is als een vriendelijke opa”

Lisa: Dit soort verhalen van Jacques Vriens heeft mij altijd geboeid en wow, ik mag nu voor de tweede keer een rol spelen in een toneelstuk van deze bekende schrijver! Jacques Vriens is echt een heel aardige man die de kinderen en de volwassen toneelspelers en ook de figuranten heel duidelijke aanwijzingen geeft, zodat wij weten hoe wij onze rol moeten vertolken.”

“De kinderen gaan heel gemoedelijk met Vriens om,” zegt Mieke Raemakers. “Ze zien hem meer als een vriendelijke opa die als regisseur het beste uit de kinderen weet te halen.” Lisa: “In dit nieuwe stuk moet ik een echte pestkop zijn. Dat ben ik van nature helemaal niet, maar met de aanwijzingen van Jacques kan ik mij helemaal in die rol inleven en dat gaat mij  ook zeker lukken.”

“Het voelt als familie”

Er breken drukke tijden aan voor het gezin Raemakers in Kelpen-Oler, want hoewel de uitvoeringen van ‘Strijd om de kathedraal’ pas gepland staan voor mei en juni 2022, starten nu de repetities al. De repetitieplaatsen zijn inmiddels bekend. Twee maal per maand wordt er op woensdagavond gerepeteerd in Nederweert en eenmaal per maand wordt de hele cast verwacht voor een repetitie in het Brabantse Bakel. De acteurs zijn net als bij ‘Weg uit de Peel’ uit beide provincies afkomstig.

Lisa: “Het was heel leuk om een aantal kinderen die de vorige keer meededen weer terug te zien. We hebben onderling een heel goede band en het voelt als familie. Hoewel ik deze keer een van de weinige Limburgse meisjes ben, voel ik mij geen vreemde eend in de bijt tussen al die Brabantse meiden. Het is dan wel mijn examenjaar maar ik denk dat het toch allemaal wel te combineren valt en hopelijk houd ik zelf nog wat tijd over voor mijn bijbaantje in de horeca en voor mijn andere hobby dansen,” besluit een enthousiaste Lisa, die er duidelijk zin in heeft.