29 mrt 2019

Cultuur: Redactie Platbook 21: 'Gans greun' bekend!

Gastredacteuren: Gedeputeerde Cultuur Ger Koopmans en wethouder Cultuur Gemeente Weert Geert Gabriëls

In tegenstelling tot eerdere edities omvat de redactie van Platbook dit keer twee personen. Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg, Ger Koopmans zorgt samen met wethouder van Cultuur van Gemeente Weert, Geert Gabriëls voor de keuze, het voorwoord en de presentatie van Platbook 21, dat dit keer het thema Gans greun heeft.

Platbook is een serie dialectboeken voor Limburgse dialectschrijvers en -lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven. Iedere editie maakt een andere, bij het thema passende, redacteur een selectie uit de teksten en schrijft het voorwoord. Inmiddels bestaat de reeks al uit 20 delen.

Redactie Platbook 21

Ger Koopmans is reeds vier jaar verantwoordelijk voor het streektaalbeleid in Limburg. Hij heeft er mede voor gezorgd dat het Limburgs als officiële regionale taal in Nederland zal worden erkend,

zoals minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren op 16 maart jl. bekend maakte. Het lag dus voor de hand juist hem voor deze editie als redacteur van Platbook te vragen. Daarnaast past het thema Gans Greun zonder twijfel bij de kleur van zijn partij.

Ook Geert Gabriëls is druk bezig met de Limburgse streektaal. Hij is in de gemeente Weert als wethouder verantwoordelijk voor o.a. cultuur en daar valt natuurlijk ook het Weerts dialect onder.

Sinds kort is hij ook raadslid in de Raod veur ’t Limburgs. Als lid van de partij Groenlinks is de verbinding met het thema van Platbook 21: ‘Gans greun’ snel gemaakt.

De twee redacteuren zullen een keuze maken uit de vele inzendingen die Platbook telkens weer krijgt. Zo’n 40 inzendingen komen in de nieuwe Limburgstalige bloemlezing te staan.

 

Meedoen aan Platbook 21

Stuur jouw Limburgstalig verhaal of gedicht van maximaal 600 woorden in vóór 15 april a.s. door een e-mail te sturen naar paul@uitgeverijtic.nl. Ben je geselecteerd, dan krijg je een uitnodiging voor de presentatie en ontvang je een gratis exemplaar uit handen van de gastredactie.

Over Platbook

Platbook wordt uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg, komt tot stand in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi en Uitgeverij TIC en is een initiatief van de nu bijna 80-jarige Wim Kuipers.