17 sep 2019

Heythuysen 75 jaar bevrijd        

De Tweede Wereldoorlog was een direct gevolg  van de Eerste Wereldoorlog  en daarom kunnen deze twee oorlogen niet los van elkaar gezien worden. Heemkundevereniging Heitse schenkt door een drietal evenementen in het najaar aandacht aan beide wereldoorlogen.                                       

Al deze activiteiten vinden plaats in de Bombardon in Heythuysen en ze zijn voor alle belangstellenden toegankelijk.

 

*Lezing bevrijding Heythuysen en Leudal

Maandag 23 september

Op maandag 23 september houden Hugo Levels  en Eric Munnicks op uitnodiging van HVH een ongetwijfeld boeiende lezing over de bevrijding van Heythuysen en het Leudal dit jaar precies 75 jaar geleden.

Hugo Levels en Eric Munnicks  mogen gerust autoriteiten op dit gebied genoemd worden. Zij hebben veel artikelen over de oorlog geschreven en talloze lezingen over dit onderwerp verzorgd. Samen schrijven zij de trilogie ‘Waar blijven de bevrijders!’  waarvan de eerste twee delen  al verschenen zijn . Deel 3 is in voorbereiding. Aanvang van de lezing 19.30 uur. Leden van HVH hebben vrij entree.  Niet-HVH-leden betalen 2 euro entree.

*Foto-expositie met Wereldoorlog Twee Café

HVH  organiseert ieder jaar een fototentoonstelling. Dit jaar zal er tijdens de tentoonstelling speciaal aandacht geschonken worden aan de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast wordt op het podium van de Bombardon een Wereldoorlog 2 Café georganiseerd. Iedereen uit Heythuysen e.o. die nog ‘spullen’ uit W.O. 2 heeft en die aan anderen wil tonen, kan deze hier laten zien. Let wel; het gaat hier niet om een verkoopactie.

Tijdens een dergelijk evenement kunnen mensen van alles meebrengen van documenten  tot voorwerpen. Maar ook mooie misschien nog nooit vertelde verhalen zijn zeer welkom. Krijgt u bij het lezen al een idee? Neem dan contact op met het secretariaat van de vereniging.  0475-493684

Filmvertoning Grensgeval van Peter Crins

Op maandagavond 11 november gaat HVH nog verder terug in de tijd en vertoont in De Bombardon de nieuwste film van Peter Crins Grensgeval. Met Grensgeval heeft Peter Crins een prachtig historisch document gemaakt over de  gebeurtenissen rond de Eerste Wereldoorlog aan beide zijden van de grens in onze regio. Een niet te missen belevenis. De entree bedraagt 7,50 euro en de filmvertoning start om 19.30 uur.