Verhalen

Stevensweert: de onneembare vesting die de geschiedenis veranderde

Stevensweert

In 1633 voerden de Spanjaarden een meesterzet uit door de Maas over te steken en zich te verschuilen achter de indrukwekkende vestingwerken van Stevensweert.

Het doel was duidelijk: de verbinding tussen Maastricht en Venlo afsluiten en de voorname vesting Maastricht van andere Staatse gebieden af te snijden.

De bouw van deze vesting was een slimme zet die de loop van de geschiedenis veranderde en bijdroeg aan het einde van de 80-jarige oorlog. 

De vesting Stevensweert was onneembaar en omringd door een zware aarden wal met zeven bastions en een diepe gracht. Het was strategisch gelegen langs de Maas, waardoor het controle had over de belangrijkste waterwegen. Het was de bedoeling van de Spanjaarden om de waterwegen af te sluiten en zo de Staatse krijgskundigen te hinderen in het transport van troepen en oorlogsmateriaal.

 

De geschiedenis van Stevensweert is er een van slimme tactieken, meesterzetten en strategische ligging. Het is een verhaal dat tot op de dag van vandaag boeiend blijft.

Maar niet alleen de geschiedenis is de moeite waard om te ontdekken in Stevensweert. Op 15/16/17 September 2023 wordt de Slag om Stevensweert nagespeeld, een uniek historisch evenement dat je niet mag missen!

 

Beleef het leven van gewone mensen in de historische herberg tijdens het historisch banket, proef de smaken uit de 17e eeuw en ontdek ambachten zoals de smidse, de authentieke zeilmaker en het touwslagersgilde van Alkmaar.

Luister naar boeiende lezingen over de oorlogshandelingen en historische kledij uit de 80-jarige oorlog en leer meer over de geschiedenis. En dat is nog maar het begin!

 

Laat je betoveren door de magische acts van Alcazear de magier en de verhalenworkshop van Vechel Ventures. Voor kinderen zijn er activiteiten bij Baroen en Plansjet Poppentheater. Maar ook de muziekliefhebbers komen aan hun trekken met live optredens van onder andere Rapalje, Coverband CU Music, Lowland Paddies en Vive le Gueux. De spectaculaire vuurshow van Duece en de roofvogels van birds@work maken het programma compleet.

Het hoogtepunt van de dag is het historisch schouwspel waarbij je getuige bent van de Slag om Stevensweert. Bewonder de artillerie en gevechten met pieken en musketten. Dit is een spektakel dat je niet mag missen!

Mis deze unieke kans niet en stap terug in de tijd op deze bijzondere locatie. Zorg dat je erbij bent en maak er een onvergetelijke dag van!

Voor een uitgebreid programma bezoek onze website: www.slagomstevensweert.nl 

Tickets zijn tot 3 september in de voorverkoop verkrijgbaar tegen een gereduceerd tarief.