Het merendeel van de Midden-Limburgse dorpen kent maar 1 parochiekerk. Deze werden weliswaar regelmatig verbouwd en vergroot, maar bleven staan op hun oorspronkelijke fundamenten.
In enkele dorpen werd ook wel eens een compleet nieuw bouwwerk uit de grond getrokken, maar Leveroy spant toch wel de kroon met 4 parochiekerken.
Wanneer het, Nederweertse deel van het dorp, in 1620 een zelfstandige parochie wordt moet er natuurlijk ook een kerk komen. Een oude kapel, die op de grens van het Land van Weert en het Graafschap Horn stond, wordt dan benoemd als parochiekerk.
Begin 19e eeuw is de kapel te klein en besluit de parochie om een nieuwe kerk te bouwen. De toren, waarvan de kerk niet de eigenaar is, blijft staan.
Het aantal inwoners van Leveroy groeit. Ook wordt het aantal parochianen aangevuld, door nieuwe indelingen, waardoor de gedeelten van Leveroy die op Heythuysens en Baexems grondgebied liggen, bij de parochie gevoegd worden.
Ook de 90 jaar oude kerk is in 1920 te klein en er moet een nieuwe komen. Architect Jos Wielders, bekend van de watertoren van Schimmert, wordt hiervoor aangetrokken en ontwerpt een prachtige kerk. Helaas zijn het de wegtrekkende Duitsers die besluiten om het kostbaarste sieraad van Leveroy in november 1944 de lucht in te jagen. De inwoners en het kerkbestuur van Leveroy stonden, na 20 jaar, opnieuw voor de taak om een parochiekerk te bouwen.
Hoe het allemaal zo gekomen is zal Johan Slabbers, van de Heemkundevereniging Leivere, u vertellen op 31 januari a.s. om 20.00 uur bij cafe-zaal Wetemans aan de Dorpstraat in Leveroy.