Limburg en de Maand van de Geschiedenis 2018

Diverse locaties door de gehele provicie
30 - Sep - 2018 - 13:00 - 27 - Oct - 2018 - 00:00

Diverse activiteiten rondom het thema ‘Opstand’

Oktober is de Maand van de Geschiedenis: het grootste historische evenement van Nederland. Honderden culturele instellingen presenteren speciale activiteiten rond het thema van dit jaar: ‘Opstand’.

Ook in Limburg kan jong en oud kennismaken met de lokale geschiedenis bezien vanuit het thema ‘Opstand’. De Eerste en Tweede Wereldoorlog nemen hierbij een belangrijke plaats in, maar ook andere bekende conflicten uit de Limburgse geschiedenis komen aan bod.

Er zijn lezingen, rondleidingen, wandelingen en tentoonstellingen. Een overzicht van alle activiteiten in Limburg staat op www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda.   

Limburgse aftrap

De aftrap van de Maand van de Geschiedenis in Limburg vindt plaats op zondag 30 september vanaf 13.00 uur in het Limburgs Museum in Venlo.

De samenwerkende Limburgse erfgoedorganisaties, verenigd in de Coöperatie Erfgoed Limburg, presenteren die middag een boeiend programma vol historie én actualiteit. Dagvoorzitter Tom Doesborg (L1) gaat onder andere in gesprek met publicist Tom Buijtendorp over zijn boek Caesar in de lage landen en met filosoof Bas Haring over onze drang tot opstand. Verder komt de prijswinnende politiek tekenaar Joep Bertrams praten over de ruimte die cartoonisten krijgen om een dwarse mening te verkondigen.

Ook columnist en onderzoeksjournalist Johan van de Beek schuift aan.

Hij leerde de wereld van radicaliserende moslimjongeren kennen. Ook een vorm van opstand?

 

Activiteiten uitgelicht

In oktober is het op allerlei manieren mogelijk om een duik te nemen in de Limburgse geschiedenis.

Zo wordt in Geleen op 14 oktober een Bokkenrijdersproces nagespeeld en er is een Bokkenrijderswandeling onder begeleiding van de stadsarchivaris.

In het Mijnmuseum in Heerlen is onder andere een lezing onder de noemer ‘Opstand Heerlen’ en er worden speciale stukken tentoongesteld die de verhalen vertellen van opstanden en verzet tijdens en na de periode van mijnbouw in het zuiden van Nederland.

In cultuurcentrum Hub in Kerkrade is op 28 oktober een Geschiedenisbrunch over verdwenen Nazi-kunst.

Op Kasteel Montfort organiseert Stichting Oorlogserfgoed Midden-Limburg op 13 en 14 oktober een tentoonstelling over de luchtoorlog in Midden-Limburg.

In Maastricht staat de Tachtigjarige Oorlog centraal in een wandeling langs monumenten die een rol hebben gespeeld tijdens de Nederlandse Opstand.

In Roermond is op 11 oktober in Theater De Oranjerie een bijzonder concert in samenwerking met o.a. Karin Bloemen en de Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging, een muzikale reis door de geschiedenis waarin ‘opstand’ in zang en muziek tot uitdrukking wordt gebracht.

In Sittard zijn enkele themalezingen in het kader van de Maand van de Geschiedenis en op 28 oktober start vanuit het Erfgoedcentrum een unieke Stadstheatertocht met prachtige opstandverhalen.

In Stevensweert is op 7 oktober een rondleiding waarin de Slag om Stevensweert centraal staat en dat het er ook in het pittoreske Thorn niet altijd vredig aan toeging, wordt wel duidelijk tijdens de rondleiding ‘Roerige opstanden in Thorn’.

In Venlo bij Fort Sint Michiel wordt het verhaal verteld van de gevechten die hier plaatsvonden tijdens de Spaanse Oorlog.

En in het Venrays Museum is in oktober een expositie over twaalf opstandige vrouwen die vorm hebben gegeven aan de eerste en de tweede feministische golf.

In Weert, tenslotte, opent de Maand van de Geschiedenis op 1 oktober met de expositie ‘Graaf in OPSTAND’; over Philips de Montmorency, graaf van Horne, die 450 jaar geleden werd onthoofd en wat mede de aanzet vormde voor de Tachtigjarige Oorlog.

 

Kortom, van Noord- tot Zuid-Limburg een rijkelijk gevuld programma voor deze vijftiende editie van de Maand van de Geschiedenis.

  

Organisatie

De Maand van de Geschiedenis wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met zo’n 40 partnerorganisaties. Jaarlijks organiseren zo’n 400 deelnemende instellingen activiteiten voor een breed publiek rond een wisselend thema en zetten 850 boekhandels en bibliotheken geschiedenis in de schijnwerpers.

Op 27 oktober wordt het evenement feestelijk afgesloten tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. De Libris Geschiedenis Prijs is een onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis.