Oorlog kent vele gezichten: moed, angst, verlies, verraad. Elk verhaal is uniek. Wat gebeurde er in de herfst van 1944 tijdens WO II op en rondom hoeve ‘de Spik,’ gelegen tussen Haelen en Heythuysen?
Medio november 2019 is Leudal 75 jaar bevrijd. Om die bevrijding te gedenken en ook een bijdrage te leveren aan de viering hiervan is de ‘Stichting Leudal 75 jaar bevrijd’ opgericht. Een van de activiteiten van de Stichting is het realiseren van een grootschalig openluchtspel, ‘Vossen van de Spik’.
Geen fictie maar feiten en eerbetoon
Het grootschalig openluchtspel ‘Vossen van de Spik’
is gebaseerd op waarheid van historische gebeurtenissen van 1943 tot de bevrijding, najaar 1944.
Het is te zien dat de initiatiefnemer en tevens scriptschrijver Frits Criens (stadsdichter gemeente Leudal en schrijver van romans, gedichten en toneel) historisch onderzoek heeft gedaan en ook gesprekken heeft gevoerd met nazaten van de familie Vossen, die destijds de bewoners waren van hoeve de Spik.
Het openluchtspel geeft een beeld van de impact van oorlog, van onverzettelijkheid en verraad.
Een beeld ook van het leven van de verzetsfamilie Vossen. De familie bestond uit moder Vossen, twee dochters en zes zonen. Het waren bescheiden mensen die een hoge persoonlijke prijs hebben betaald voor onze vrijheid. Het openluchtspel is een absoluut eerbetoon aan deze bescheiden familie die nooit erg betrokken zijn geweest in het eerbetoon dat anderen na de oorlog wel ten deel viel.
Een ‘wow-factor’
De tien voorstellingen worden exact op de plek waar het 75 jaar geleden allemaal gebeurde gerealiseerd. Op de huidige hoeve de Spik. De visuele effecten en de totale beleving tijdens de voorstellingen (tien uitvoeringen in sept. 2019) zorgen voor spectaculaire en indrukwekkende situaties in en rondom hoeve de Spik.
De verzetsvrouw, moder Vossen, gespeeld door Karin Slaats van toneelvereniging Hunsel en een hooggeplaatste Duitse commandant Nitsch (SiPo), acteur Thei Verdonschot van toneelvereniging Heythuysen spelen een prominente rol in dit openluchtspel. De regie is in handen van Johan Korten en de acteurs zijn een collectief samenwerkingsverband van Toneelgroep Spot-Licht uit Haelen, Toneelgroep Spelenderwijs uit Horn, Toneelgroep Heythuysen en diverse spelers uit toneelgezelschappen in Midden-Limburg.
De website van ‘Stichting Leudal 75 jaar bevrijd’ is inmiddels online. Tijdens de ontwikkeling stond gebruikersgemak voorop. Met slechts een beperkt aantal kliks kan de bezoeker op elke gewenste pagina terecht komen. Daarnaast is de website uiteraard responsive op elk apparaat met dezelfde look and feel. Ook hier lag de uitdaging vooral in het creëren van een ‘wow-factor’ die gerealiseerd is door gebruik te maken van aansprekende imagebeelden.