ColumnsQuirien van Haelen

Column: De hamvraag door Quirien van Haelen

Midden Limburg

Nu de krokussen, narcissen en tulpen al bijna een maand onze wereld kleuren en we ’s ochtends wakker worden geschetterd door een symfonieorkest van vogels, kunnen we wel concluderen dat dit jaar de lente meteen na de herfst kwam. De paddentrek is al zo goed als voorbij en uw lokale wolf wandelt al weken verlekkerd rond, omdat er binnenkort weer verse lammetjes ronddartelen op elke fris groen Limburgs weilandje. Het is lente en er is eigenlijk slechts één vraag die me op dit moment bezig houdt. Kan het eerste hammetje deze maand al op de barbecue?

 

De lenteschoonmaak viel dit jaar op veel plekken gelijk met de vastelaovesschoonmaak op Aswoensdag. Waarschijnlijk heeft u de tuinmeubels al met de hogedrukreiniger schoongemaakt, de terrastegels geschrobd met groene aanslagverwijderaar en heeft u al een paar keer gevoorjaarsbruncht onder de veranda. Misschien nog even met de terrasverwarmer aan, want het rendement van uw zonnepaneeltjes is toch alweer bijna optimaal. 

 

We hadden de doos met zomerkleding dit jaar niet naar de zolder hoeven slepen en de infrarood schapenvacht hadden we ook gewoon in de kelder kunnen bewaren. Waarom hebben we in godsnaam in november het ganzendonzen winterdeel op ons vierseizoenendekbed geklikt? We hoeven ons ’s ochtends niet af te vragen of we handschoenen aan moeten, maar welke factor zonnebrand we moeten smeren. 

 

Het meest winterse dat ik het afgelopen jaar heb meegemaakt was het drinken van een kop Pickwick winterthee met kaneel en sinaasappel. U heeft gelijk, er heeft ook een dag sneeuw gelegen en ik heb de ruiten van mijn auto twee keer moeten krabben, maar verder was er van winter zo weinig sprake dat je het nauwelijks winter kunt noemen. Als het vijf dagen achter elkaar regent, noemen we dat ook niet regenseizoen. Koning Winter ligt weer eens liever met zijn slippertjes in een hangmat met een Aperol Spritz dan dat hij bij ons voor gladde wegen, motsneeuw en tintelende tenen komt zorgen. 

 

Nu vind het ik het persoonlijk wel lekker, een drie seizoenenklimaat zonder winter, maar je zou toch maar net een paar big bags strooizout hebben ingeslagen, de tropische palmen in je voortuin met bubbelfolie hebben ingepakt of nieuwe winterbanden onder je SUV hebben laten leggen. Ik ben trouwens zelf ook wel een beetje een slachtoffer van het uitblijven van de winter. Ik heb in november twee dozen Chocomel gekocht toen die in de aanbieding was, maar gelukkig kun je die ook met dit weer drinken met ijs.

 

Er zijn allerlei weerspreekwoorden die beweren dat er nog een winter aan kan komen, maar ik geloof er niet meer in. Die zijn van ver voor de industriële revolutie en de opwarming. Als februari lacht, dan wordt maart niet zacht. Nou, wedden van niet? Maart roert zijn staart. Ja vast, veertig jaar geleden misschien. April doet wat hij wil. Schei toch uit zeg, misschien richting de poolcirkel, maar hier wordt het slapen in je ondergoed onder een dun laken. Het wordt tijd voor nieuwe weerspreekwoorden. Wat dacht u van, ‘schijnt de zon in januari fel, dan renderen de zonnepaneeltjes wel.’ En natuurlijk, ‘in maart worden de spareribs op de barbecue zacht gegaard.’ Of, ‘in april is het met de airco op de koelstand lekker chill.’

 

Maar nu terug naar de hamvraag, kan het eerste hammetje deze maand al op de barbecue? Ik zie de toekomst zonnig in. Maar wat denkt u zelf? Had u dertig jaar geleden verwacht dat u asperge zou eten met Pasen? Over een paar jaar eten we zelfs met vastelaovend al asperges en barbecueën we het hele jaar door. Ik ga in elk geval het rooster al invetten! 

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.