ColumnsGerrit Tacken

Column: De wolf, bijzonder dier en groot in het nieuws door Gerrit Tacken

Ook mijn eerste kennismaking met de wolf was natuurlijk Roodkapje. De wolf die mensen verslindt; hoe bizar was dat?! De les die er sowieso van bleef hangen was: Pas op voor de wolf (ook al had je er nog nooit een gezien of meegemaakt). Van veel later kan ik me een liedje herinneren van Drs. P. Ook daar was de wolf de verslinder van de mens.  Dat was dan wel in Siberië, maar de slachtoffers vielen bij de bosjes! Trojka hier, trojka daar, ja je ziet er veel dit jaar…

 

Inmiddels leven we in 2022 en (de actualiteit van de) wolf heeft ook ons land al enkele jaren bereikt. Dit Europees beschermde dier is een verrijking voor onze natuur zoals dat vele eeuwen geweest is, althans dat vindt Natuurmonumenten ervan. De terugkeer van de wolf toont volgens hen aan dat er in ons land voldoende plekken zijn waar deze dieren zich kunnen thuis voelen en hun voedsel vinden en waar ze zich bovendien kunnen voortplanten. Toch zijn de laatste tijd meerdere wolven verongelukt in het verkeer; iets wat ook bij alle andere inheemse soorten regelmatig gebeurt in ons kleine landje. Dat op zich is wat minder natuurlijk en met onze dichte bevolking ook niet te voorkomen. Ook heeft het roofgedrag van enkele wolven in ons land aangetoond dat er niet uitsluitend sprake is van een natuurlijke situatie; enkele wolven blijken namelijk veel minder mensenschuw dan gedacht en bovendien komen ze veel dichter bij onze gehouden dieren dan door velen gewenst. Vooral schapen maar ook andere dieren zijn het slachtoffer geworden.

Dan is mijn conclusie helder:  vroeg of laat komt er onherroepelijk een moment dat er een menselijk slachtoffer zal vallen.

En zoals altijd geldt ook hier dat het indrukwekkender pijn gaat doen als het dichterbij in je eigen omgeving gebeurt. Zoals nu in de regio Someren-Meijel-Nederweert, waar vele schapen zijn gedood en mensen hun hond niet meer durven uit te laten of te gaan wandelen in het buitengebied uit angst om oog in oog komen te staan met diezelfde wolf. En die impact is wel erg groot! We mogen er bovendien  vanuit gaan dat het aantal wolven door voortplanting in combinatie met de wettelijke bescherming in de komende jaren zal toenemen en dan is mijn conclusie helder:  vroeg of laat komt er onherroepelijk een moment dat er een menselijk slachtoffer zal vallen.

 

Wat kunnen we eraan doen? Hoge elektrische afrasteringen moeten onze (hobby)dieren en het vee behoeden voor een aanval. Speciale waakhonden kunnen kuddes beschermen en eigenaren en herders kunnen hun dieren opstallen of in veilige weides laten overnachten. Let wel wat de impact hiervan is: vele hoge rasters in het land, vaak dichtbij of in de natuur waar de dieren verblijven. Die zijn lelijk, hinderlijk en duur om aan te leggen en te onderhouden. Kuddebeschermingshonden moeten goed worden opgeleid en begeleid en kosten veel tijd en aandacht van de houder. En het ’s nachts opstallen van de dieren of anderszins in veiligheid brengen is niet in alle situaties mogelijk en toepasbaar.

 

Er liggen dus bedreigingen op de loer van onze gehouden dieren, die we nu al zeer dichtbij en sterk ervaren. Bij het toenemen van de populatie en ook nog eens de extra rooftochten als er teven met zogende jongen gaan komen zal ook de bedreiging voor de mens zelf actueler gaan worden. Gaat het gebeuren dat je de deur niet meer uit durft als de wolf in jouw buurt wordt gesignaleerd op rooftocht voor haar welpen?

Ik ben er nog niet gerust op! En ik mag hopen dat het niet zover gaat komen dat omwille van het wettelijke beschermen er ooit een moment komt dat gezegd moet worden: Trojka hier, trojka daar, het waren er teveel dit jaar.

Gerrit Tacken

Gerrit Tacken was jarenlang dierenarts in de Dierenartsenpraktijk in Ell. Inmiddels brengt hij zijn tijd vooral door tussen de Zeldzame Huisdierrassen thuis op Landgoed ’t Heijk en op landelijk niveau als voorzitter van de SZH, Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Daarnaast wordt hij regelmatig uitgezonden naar ontwikkelingslanden om de veehouderij op een hoger plan te brengen. 
Graag wil hij ons laten meekijken wat er op dit brede speelveld allemaal voorbij komt.