20 jun 2020ColumnsQuirien van Haelen

Column: Eik, door Quirien van Haelen

Midden Limburg

Vandalen boren gaten in monumentale eik en storten er cement in, kopte RTL-nieuws. In Haelen heeft onlangs iemand twintig gaten in een monumentale eik geboord en daar koperen pijpen in geslagen. Daarnaast heeft de dader er ook nog cement in proberen te storten. De boom is aan het aftakelen en het is nog maar de vraag of hij het gaat redden. Op facebook werd een bericht van de gemeente Leudal massaal gedeeld door boze burgers en ondertussen is men hard op zoek naar de dader.

 

De reacties op de sociale mediakanalen laten vooral onbegrip en boosheid zien ‘Wat bezielt een mens om zoiets te doen?’ ‘Vandalen? Criminelen zul je bedoelen!’ ‘Sjandalig, waat asociaal.’ Ik denk er net zo over, ik kan me werkelijk niet voorstellen dat iemand een boom zo toetakelt. Helaas gebeurt het wel vaker, soms met glyfosaat, soms door de boom te ringen en soms met koper. Er zijn zelfs forums waar de beste manieren om bomen te doden worden gedeeld. Gelukkig worden er regelmatig daders gepakt en krijgen ze hoge boetes.

 

Ik schreef het in de vorige alinea ook al: ik kan me werkelijk niet voorstellen dat iemand een boom zo toetakelt. Ik heb geprobeerd om redenen te bedenken, maar ze passen bijna niet in mijn hoofd. Ik blijf puzzelen, omdat ik heel graag wil begrijpen waarom iemand zoiets doet. Maar ik kan er met mijn hoofd niet bij, ik krijg het maar niet rond.

 

Zou de dader op 21 maart jarig zijn? In de Keltische boomhoroscoop ben je dan een eik, een ijzeren doorzetter. Je hebt volgens die horoscoop dan een zelfverzekerde en dominante persoonlijkheid. Leuk, maar daar staat tegenover dat je niet tactisch, flexibel en romantisch bent. Zou het kunnen dat de dader zich onbewust van z’n horoscoop wilde bevrijden door zijn boomtype te doden?

Misschien is het voor u wat vergezocht, maar mijn boomteken is dan ook de walnotenboom, een gepassioneerd filosoof.

Vergeef me de vreemde kronkels.

Zou de dader een doorgedraaide hondenliefhebber zijn die ervan baalt dat er jaarlijks vele honden aan bomen worden vastgebonden en achtergelaten? Probeert hij dat probleem op te lossen door alle bomen dood te maken? Op dinsdag 21 januari 2020 werd er nog een hond achtergelaten in Baexem. Een triggermomentje? Is één en één twee?

 

Zou de dader bezorgd zijn om de waarde van de huizen in de buurt? Dat is in sommige gevallen van boomvergiftiging een motief, maar hier is het onwaarschijnlijk. In een buurt met weinig grote bomen werkt een boom juist waardeverhogend.
 

Zou de dader een hekel hebben aan schaduw? Ook dat is een onwaarschijnlijk motief. Als het echt om iemand zou gaan die een hekel heeft aan schaduw, zou hij zich ook wel op zonwering van de huizen in de buurt hebben uitgeleefd en parasols hebben omgeknakt.
 

Is de dader dan misschien een loodgieter die ervan baalt dat iedereen Alupex buizen wil? Probeerde hij met deze actie niet alleen zijn frustratie kwijt te raken, maar ook z’n laatste restjes koper? Klinkt logisch, maar aan de andere kant hebben loodgieters het meestal veel te druk voor zoiets. Of zou het een loodgieter kunnen zijn die parttime werkt?
 

Was de dader bang dat creatievelingen een breiwerk om de boom maken? De dreiging van creatievelingen die breiwerken om bomen maken is echter laag in Haelen, onwaarschijnlijk dus.  


Zou de dader met zijn daad de brandweer willen ontlasten? Regelmatig klimmen er katten in bomen en dan kan de brandweer komen opdraven om ze eruit te halen. Als er minder bomen zijn, hebben brandweerlieden weer gewoon tijd om te blussen. Toch heb ik deze mogelijkheid min of meer doorgestreept, want in de P2000-gegevens kan ik op de betreffende locatie geen meldingen van katten in bomen vinden.

 

Het motief waar ik me het meest mee kan verenigen is een combinatie van verschillende bovenstaande gedachten. Dan is degene die twintig koperen leidingen in de monumentale eik geslagen heeft een part-timewerkende loodgieter die op 21 maart jarig is en die met zijn daad opkomt voor het welzijn van honden, in stilte protesteert tegen Alupex buizen en zich onbewust verzet tegen zijn boomtype uit z’n boomhoroscoop. Ik hoop écht dat dat de reden is en dat het niet vanwege de blaadjes of zoiets is gebeurd.

 

 

 

 

 

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.