De afgelopen week stuwde de zon het kwik weer richting de 30 graden. Dat is toch geen herfstweer meer hoor ik u denken! Toch zijn deze temperaturen zeker niet ongewoon. Jaren geleden werd het zelfs in oktober nog 27 graden en in 2014 werd er bij het weerstation in Ell nog 22 graden gemeten. De seizoenen doen al jaren een beetje wat ze zelf willen, tenminste zo lijkt het soms. We kunnen wel blijven roepen dat het weer niet bij de seizoenen past, maar we kunnen natuurlijk ook gewoon overschakelen naar een logischere seizoensindeling en de vier meteorologische seizoenen los laten.
Ik ben al overgestapt! Stap ook over naar zes seizoenen. Laat de nazomer in je hart!
De astronomische seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Daar is natuurlijk goed over nagedacht door meteorologen die er veel verstand van hebben. Om alle seizoenen precies even lang te laten duren, wisselen de seizoenen niet op de equinox, (zoek anders maar even op) maar op een vast moment vlak in de buurt van dat moment. Het idee van vier seizoenen aan de hand van de stand van de zon is mooi, maar betekent ook dat het weer niet altijd matcht met het seizoen.
Van die mismatch is je vierseizoenendekbed misschien wel het beste bewijs. Vanaf nu zou je tot 21 novemer onder het dikke herfstdekbed moeten liggen, maar daar is het nu dus veel te warm voor en op 21 november waarschijnlijk veel te koud. Dus je gooit het dekbed ‘s nacht van je af. De gevolgen zijn griep, muggenbulten en stijve spieren. Het zomerdekbed is op sommige momenten misschien ook weer te dun waardoor je ook slecht slaapt en het te koud krijgt. Een 6 seizoenendekbed zou dan ook veel logischer zijn. Nooit meer te koud of te warm, altijd een dekbed dat bij het weer past.
In sommige delen van de wereld kiest men trouwens voor zes seizoenen. Fins lapland heeft bijvoorbeeld een diepe winter en een voorwinter. De Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut pleitte ook voor zes seizoenen en meende zelfs dat de mismatch tussen de seizoenen en de werkelijke weersituatie voor depressies zorgde. Al pleitte hij niet voor een nazomer vóór de herfst, maar voor een seizoen na de herfst dat hij locking noemde. In november en december gaat de natuur immers echt op slot. Ik vind nazomer voor de herfst persoonlijk wel lekker klinken, maar ik ga graag mee in betere voorstellen.
Ik vier vooruitlopend op een seizoenswijziging in elk geval alvast de nazomer. Het seizoen dat de spinnen overal in je huis verschijnen, dat je de eerste keer je verwarming wil aan zetten, maar het toch niet doet. Het seizoen waarin je de ene dag de airco van je auto op standje maximaal het staan en de volgende dag je stoelverwarming aan hebt. Ik vier het seizoen dat je een tussenjas draag die licht gewatteerd is, maar ook compact omdat je hem op moet kunnen rollen en in je tas moet kunnen stoppen als de zon doorbreekt. Ik vier dus dat seizoen waar op dit moment nog geen passende dekbedden voor te koop zijn.
Het seizoen bestaat trouwens eigenlijk wel al min of meer, we moeten het alleen nog even officieel maken. Op veel plekken ter wereld kent men iets soortgelijks als nazomer, denk maar aan Indian Summer, Oudewijvenzomer, Sint-Michielszomer, Été Indien, Kranenzomer, Sint-Gummaruszomer, Babí léto, Luke’s Little summer, l'été de St. Dénis en ga zo maar door. Ik zeg, laten we in Nederland het goede voorbeeld geven, laten we de nazomer een officieel seizoen maken, laten we voor de lente ook nog iets invoegen én laten we daarna vooral zesseizoenendekbedden op de markt brengen!
U vindt misschien dat ik maar lekker verder moet dromen over mijn zes seizoenen. U denkt, dat kan helemaal niet. Zoiets wordt natuurlijk echt nooit veranderd, dat is internationaal afgesproken, dat gaat niemand voorstellen in de politiek, dat krijg je er in Europa niet door en dat krijgt dan ook nooit een meerderheid in de tweede kamer. Maar ik denk juist dat het nu meer kan dan ooit.
Als het kabinet Schoof nu eens een klimaatcrisis uitroept, kunnen ze heel makkelijk buiten de tweede kamer en de democratische controlesystemen om doen wat ze willen zonder dat iemand het tegen kan houden.
Vanaf nu is alles mogelijk. Leve de nazomer!