ColumnsQuirien van Haelen

Column: Minichef! door Quirien van Haelen

Midden Limburg

In het weekend van pakjesavond is de minichef in me weer ontwaakt. Met veel aandacht heb ik op hoog vuur een minibiefje met gefruite uitjes bereid, een miniatuur blind vinkje laten garen in het vocht van wat kastanjechampignons en garnalen van een krokant laagje voorzien. December is traditioneel de maand waarin we gourmetten, steengrillen, minipizza’s bakken in een pizarette, fonduen, Thais grillen, bakken op de bakplaat of miniwokken. Meer dan de helft van de Nederlanders gourmet in december. Zelf doe ik dat al bijna veertig jaar en nog steeds met veel enthousiasme! December is de maand van de minichef. December is mijn maand!

 

Vanaf het moment dat mijn ouders het eerste gourmetstel van de Sint kregen, was ik enthousiast over het gezamenlijk bereiden en eten van minivoedsel. Met een hendeltje onder het pannetje kon je de kracht van de blauwe spiritusvlam regelen. Op die manier kon ik als zesjarige al in no-time de beste gerechten op mijn bordje toveren. Na twee of drie pannetjes, een flinke bak fruitsalade en een half stokbrood had ik al een volle buik. Nog voordat de woonkamer blauw van de rook stond. Ik kan me ook de minibrandblaartjes van vetspetters van minispeklapjes nog goed herinneren.

 

De hamburgertjes en geplette gehakballetjes die ik vroeger bakte, zijn echter niets vergeleken met de culinaire hoogstandjes die ik tegenwoordig uit het taartstukvormige pannetje tover. Zonder op te willen scheppen, kan ik wel zeggen dat ik me heb ontpopt tot hoogwaardig minichef die de gourmetcuisine doorlopend blijft vernieuwen. Ik zal u echter niet vermoeien met verhalen over gekonfijte mini-eendenborstjes of gestoofde babyspinazie, want het bereiden van het eten is maar één van de onderdelen van gourmetten.

 

Misschien wel het belangrijkste aspect van gourmetten is samenwerken. Tijdens een gourmetsessie geef ik als een ware minimaître op hoog niveau schaaltjes met gesneden paprika, luchtig geklopt ei of sugar snaps door.

Op mijn beurt ontvang ik stokbroodjes Heks’nkaas, de olijfolie met de gouden folie of het houten panschrapertje van mijn tafelgenoten. Zelfs het dekken van de tafel gebeurt in gezamenlijkheid!

 

Het spelelement van gourmetten is voor mij een ander belangrijk onderdeel. Gourmetten is spelen, gourmetten is ganzenborden. Het begint al met het kiezen van het pannetje. Ik gourmet altijd met groen, tenminste als we met een van de gourmetsets gourmetten die gekleurde pannetjes hebben. Er bestaan ook dure designgourmetstellen zonder kleuren, maar dat is kansloos als je het mij vraagt. In sommige gezelschappen of gezinnen wordt de stand bijgehouden. Ome Joop heeft al 17 gehaktballetjes op en 14 halve liters! Ik ga alweer voor de achtste ronde! Wellicht kent u gourmetters die af en toe ‘in de put’ zitten en één of meerdere rondes overslaan. En wat te denken van de gourmetter die weer begint bij start. Als het pannetje al is afgekoeld, heeft dit type toch weer honger en passen er nog zeker 12 minivarkenshaasjes in. Een bekend fenomeen is ook de hongerige gourmetter die nadat iedereen gestopt is nog in vier verschillende pannetjes blijft doorbakken.

 

Ook het eten zelf is natuurlijk erg belangrijk. De gourmetter wordt doorgaans door het bak- en braadtempo op de proef gesteld. Lukt het om te wachten op de eerste miniworstje of wordt de honger al gestild met stokbrood, huzarensalade en snacktomaatjes? Ook het moment van eten is belangrijk. Durf je het aan de kipstukjes al te eten terwijl ze nog roze zijn?  En soms zijn gerechten zo goed gelukt, dat je het eigenlijk niet kunt maken om ze alleen op te eten. Wil je een stukje van deze spekpannenkoek proeven?
 

Gourmetten maakt de wereld een stukje mooier, maar waarom alleen in december? Stel je eens voor hoe de wereld eruit zou zien als we vaker zouden gourmetten!

Wat als wereldleiders nou eens minibiefjes voor elkaar zouden bakken. Als ze kruidenboter zouden doorgeven in plaats van geheime informatie.

Als ze geen ruzietjes zouden maken over de plaatsing van strategische kernwapens, maar over de kleur van het pannetje. Ik hoop dat Antonio Guterres dit jaar denkt aan een gourmetstel in de kerstpakketten van de VN. Maak er een mooie maand van de minichef van! Gourmet ze!

 

 

 

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.