1 mrt 2019Columns

Hoondervel!

Haelen

Wat fan-tas-tisch! Gefeliciteerd mannen van Hoondervel met het winnen van de LVK-finale! Heel Limburg zag hoe de Haelense boyband met Groete oet de fieësttent won en heel Limburg was het erover eens: dit is ózze nummer ein! De Haelense groep finishte met een ongekende puntenvoorsprong op de nummers twee en drie. Hoppa! Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een groep uit Leudal de belangrijkste prijs van Limburg won.

Dat is niet alleen fantastisch nieuws voor de artiesten zelf, maar ook voor alle inwoners van Haelen en de rest van de gemeente Leudal. Bij thuiskomst en de volgende ochtend werd de groep dan ook niet alleen ontvangen door bekende Limburgers en carnavalisten, maar ook door burgemeesters, wethouders, pastoors en andere belangrijke mensen.

Dat de winst van Hoondervel grote gevolgen voor de gemeente heeft, is wel duidelijk.

 

Een bevriende makelaar verzekerde me dat zo’n LVK-winst enorm positief is voor het imago van een dorp en dat daardoor de huizenprijzen de lucht in schieten. De naam Haelen wordt zo vaak in combinatie met Hoondervel in de media genoemd, dat iedereen denkt dat het daar wel gezellig zal zijn. Haelen = Fieësttent + Hoondervel. Scoren op het LVK betekent groene cijfers op de huizenmarkt. Het is dan ook niet gek dat er zoveel politici kwamen opdraven bij de ‘day after’. Er moeten dingen geregeld worden. Iedereen wil vanaf nu in Haelen wonen en waarschijnlijk zal er binnenkort bijgebouwd moeten gaan worden. In Roggel rees onlangs het idee om een straat naar burgemeester Peeters te vernoemen, maar voor Haelen zou ik groter willen denken, een Hoondervelwijk.


Waarom zouden we de beste ambassadeurs voor de gemeente niet eren met een eigen wijk. Stel je eens voor hoe het is om te wonen op de Welterustewaereldlaan 19, of op de Fieësttentstraat 168, tegenover het Harry Tromppark. ’s Avonds flaneren over de Ralph Bongaertsboulevard en via de Bert van Lierlaan op zoek naar een gonzend terrasje op de Ed Geujenkade om nog even de laatste avondzon te pakken.

Een balletje trappen op het Roel Schreurstrapveldje, voor de luxe Ruud Poelsresidentie (dure koopappartementen voor senioren).

Er zal vast wel een projectontwikkelaar zijn die inmiddels aan het tekenen en rekenen is.

 

Onlangs is trouwens het pand van voormalig discotheek Geelen gesploopt en een dorpskern zonder disco of café bloedt langzaam dood. Ooit verkeerde Hoondervel ook in die staat, want een paar jaar na de eerste halvefinaleplek vijftien jaar geleden lukte het niet meer de halve finales te halen. Het was het zevende lid Michel Geelen (De naam kan geen toeval zijn!) dat de groep nieuw leven inblies. Een jaar later stonden de jongens voor het eerst in de finale. Als manager en geluidsman heeft hij laten zien een onmisbare alleskunner te zijn.

Stel je nu eens voor dat hij uitbater zou worden van De Fieësttent, een nieuwe hippe danstent op de plek van de oude discotheek.

Ik weet zeker dat het een succes zou kunnen worden. Haelen 2.0!

 

Ergens in juni wordt waarschijnlijk bekend wie de nieuwe burgemeester is. Die zou zich meteen populair kunnen maken door het succes van Hoondervel voor de hele gemeente in te zetten. Hoe? Dat heerlijke gevoel dat het woord Haelen oproept, voelen veel mensen niet bij Leudal. Het lijkt mij een goede zet om de gemeente dan ook gewoon Haelen te noemen.

Iedereen in Limburg kent Haelen, iedereen heeft een goed gevoel bij Haelen.

Het gemeentehuis ligt nu nog in Heythuysen, maar eigenlijk is dat raar, want Heythuysen heeft niet eens een LVK-winnaar. Gelukkig staat het oude gebouw van het gemeentehuis in Haelen nog leeg…

 

De laatste jaren hebben veel LVK-finalisten meerdere jaren achter elkaar gewonnen. W-Dreej, de Toddezèk, Spik & Span, ze hebben jaren achter elkaar alle prijzen mee naar huis gesleept. Wie weet wat ons dus nog staat de wachten de komende jaren. Zelf heb ik er helaas niet veel meer aan. Ik heb vrijwel mijn hele leven in Haelen gewoond en ik baal er dus een beetje van dat ik mijn vastgoed net te vroeg van de hand gedaan heb. Had ik maar gewacht tot Hoondervel de LVK-finale had gewonnen, dan had ik nu kunnen cashen!

 

 

 

 

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.