2021…. Weer feest in Horn op het terrein van Hornerheide

Horn/ Leudal

Tenminste als alles meezit en Corona ons heeft verlaten…

Op 7 mei 2021 bestaat Hornerheide 100 jaar en dat is een groot feest waard. Zeker na een heel beladen jaar met veel zieken ten gevolge van besmetting met COVID-19. Bewoners, mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers zijn wel toe aan een feest.

Voor de inwoners van Horn en voor heel veel mensen daarbuiten is Hornerheide een begrip en er bestaan al vele jaren nauwe banden tussen de inwoners van Horn en Leudal en de instellingen die op het terrein van Hornerheide zijn gevestigd.

Vroeger was Hornerheide bekend vanwege het op het terrein gevestigde sanatorium voor tuberculose patiënten. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig van de vorige eeuw kreeg Hornerheide een nieuwe functie: enerzijds werd het een zorgcentrum voor ca. 100 mensen met dementie (tegenwoordig één van de zorgcentra van Proteion), anderzijds ontstond een specialistische afdeling voor longziektes dat uitgroeide tot het huidige top expertisecentrum voor chronische longaandoeningen (Ciro). Beide organisaties zullen natuurlijk op hun eigen wijze aandacht besteden aan het jubileum. Zij dragen tenslotte de uiteindelijke verantwoordelijkheid. Maar een echt dorpsfeest kan alleen het dorp zelf organiseren zoals we nog weten van de Graafschapsfeesten in 2018.

Voor een aantal inwoners in Horn was het aankomend jubileum van Hornerheide dan ook dé gelegenheid om er een echt ‘verbonden’ dorpsfeest van maken waarbij de reeds bestaande en mogelijk nieuwe verbanden een boost kunnen krijgen. Om dit te kunnen realiseren was de oprichting van een stichting noodzakelijk, zeker omdat we streven naar het verwerven van een Culturele ANBI status. Er zijn namelijk een aantal culturele en historische aspecten verbonden aan het jubileum. Meer hierover kunt u lezen in het oktober/novembernummer van HALLO.

 

Op 11 september j.l. passeerde bij notaris Mols in Neer de acte van de “Stichting 100 jaar Hornerheide”. Het bestuur bestaat uit een voorzitter (Hilde Glessner), secretaris (Huub Stollman) en penningmeester (Har Brouns). (zie foto). Vooruitlopend op de oprichting van de stichting werd al een Stuurgroep opgericht die het bestuur gaat helpen om de geplande activiteiten te stroomlijnen.

Het gaat namelijk niet alleen om het organiseren van een feest rond de jubileumdatum. Het gaat ook om het realiseren van activiteiten die direct ten goede komen aan Hornerheide. Dit gebeurt natuurlijk in nauw overleg met de Raden van Bestuur van zowel Proteion als Ciro.

 

OPROEP aan iedereen die over fotomateriaal beschikt van Hornerheide!

Hebt u nog oude foto’s van uzelf of familieleden op Hornerheide en wilt u die ter beschikking stellen voor publicatie, neem dan contact op met Huub Stollman, secretaris van de stichting.

 

Contactgegevens Stichting 100 jaar Hornerheide

Secretaris:                            Huub Stollman

Adres:                                   Graaf Janstraat 2/ 6085 EK Horn

Telefoon:                               06-23678701

e-mail:                                   secrsvh@gmail.com

KVK stichting:                       80302238