ColumnsRosemarie Neuen

Column: Tussie-mussie? door Rosemarie Neuen

Midden Limburg

Valentijnsdag is alweer voorbij als u dit leest. Misschien viert u de dag van de liefde of laat u hem links liggen, maar u weet waarschijnlijk wél dat het een goede dag is voor de bloemisten onder ons. Een bekende reclameslogan luidde ooit: ‘Bloemen houden van mensen’, maar de liefde lijkt toch vooral van onze kant te komen.

 

Onlangs kwam ik midden in De Peel een sneeuwwitte anjer tegen. Hij lag op het pad, bijna voor mijn voeten geworpen. Dit bijzondere moment wekte mijn nieuwsgierigheid. Welke betekenissen hebben de bloemen om ons heen? En wie heeft ooit bepaald wat ze betekenen? Of het nu gaat om de bloemen in onze tuin, bij de bloemist of in de natuur. Mensen kennen al duizenden jaren lang betekenissen toe aan bloemen. Al zijn die niet over de hele wereld hetzelfde. Rode rozen staan in het Westen natuurlijk voor liefde, maar in China voor geluk en voorspoed.

In het Engeland van de 19e eeuw was floriography oftewel ‘de taal van bloemen’ super populair. De Victorianen waren namelijk nogal conservatief; ze hadden gegruwd van onze tijd met zijn dating apps, sociale media en realityshows. Versieren op zijn Victoriaans ging juist allemaal met omweggetjes en subtiele gebaren die het object van je affectie duidelijk moest maken dat je wel een kopje thee met ze zou willen drinken. En daar gebruikten ze dus onder meer bloemen voor.

Veel van die betekenissen kennen we nu nog, al zijn we ons meestal niet bewust van de herkomst.

 

Het toppunt van bloemenflirten waren de zogenaamde ‘tussie-mussies’ (En ja, zo heten ze echt!) - kleine handboeketjes geschonken door een aanbidder. Dames konden deze vervolgens opspelden met een posy-holder. De boeketjes bestonden uit geurige bloemetjes, kruiden en ander groen, oorspronkelijk ooit gebruikt om nare geurtjes te maskeren, veroorzaakt door slechte hygiënische omstandigheden. In die tijden van open riolen en dichte behuizingen waren er zelfs speciale tuinen, vol met geurige bloemen en kruiden, zoals thijm, rozemarijn, munt en vele rozen, om ongewenste geuren tegen te gaan.

 

Als de lady in kwestie een tussie-mussie dicht bij haar decolleté speldde was dat slecht nieuws voor de aanbidder, ze voelde enkel vriendschap. Maar was het boeketje over het hart gespeld? Oh la la, dan was de liefde wederzijds en kon gevierd worden! Kreeg je een bosje rode tulpen van je beminde? Perfecte liefde! Maar als je datzelfde boeket op zijn kop kreeg aangeboden, betekende het juist het omgekeerde! Een roze anjer maakte alles weer goed. Daar werd namelijk verlangen mee uit gedrukt. En wat betekende die witte anjer die ik vond nu? Die staat voor pure liefde en geluk. Of voor witte anjer-drager Prins Bernhard. U mag kiezen!

Rosemarie Neuen

Rosemarie Neuen (1979) is van huis uit journalist, maar heeft zich de laatste tijd met haar bedrijf Schrijfroos toegelegd op storytelling. Haar bijzondere belangstelling gaat daarbij uit naar duurzaamheid en de natuur. Ze wil de wereld graag een beetje beter en groener maken. 
Meer weten: https://schrijfroos.nl