Waar woont u over tien jaar? Campagne ‘Praat vandaag over morgen’ stimuleert het gesprek over ouder worden. In Heythuysen hebben ze de handschoen opgepakt Op dinsdag 12 november organiseerde Seniorenvereniging Heythuysen in samenwerking met KBO-Limburg, Welzijnsorganisatie Synthese en het Bibliocenter een eerste gespreksavond waarin inwoners van Heythuysen met elkaar in gesprek konden gaan over hun persoonlijke woon- en leefomstandigheden en hoe deze in de toekomst zouden kunnen veranderen.
Ruim 50 Heythuysenaren hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven en gingen in Bombardon met elkaar in gesprek over toch wel heikele thema’s als ‘Kan ik straks nog in mijn huidige woning blijven wonen’ en ‘Wie is er straks in de buurt wanneer ik zorg nodig heb’?
“In 2040 zal in Leudal één op de acht inwoners tachtig jaar of ouder zijn”
De overheidscampagne ‘Praat vandaag over morgen’ richt zich met name op de jongere ouderen van 60 tot 75 jaar. Deze doelgroep vormt ook het merendeel van de aanwezigen op deze eerste dialoogavond in de Heythuysense Bombardon. Freya Pijnenborg is vanuit KBO-Limburg aanwezig en opent de avond met de woorden: “Super dat jullie er allemaal zijn.” Vervolgens schildert zij een weinig rooskleurig toekomstbeeld met alarmerende cijfers.
In 2040 zal in Leudal één op de acht inwoners tachtig jaar of ouder zijn! Van die 80-plussers woont dan de helft alleen!
Dat is aanmerkelijk méér dan de landelijke trend. Leudal krijgt te maken met een zeer sterke vergrijzing, een sterke toename van de zorgvraag en er zullen onvoldoende aangepaste woningen zijn. Maar er ontstaat ook een nijpend gebrek aan zorgmedewerkers. Mantelzorgers zullen dit probleem niet afdoende kunnen oplossen. Wie moet straks nog de nodige zorg gaan verlenen? Op het terrein van de beschikbaarheid van mantelzorgers scoort de gemeente Leudal ook beduidend minder goed dan de landelijke cijfers.
Samenredzaamheid
Samenredzaamheid, een nieuwe term afgeleid van zelfredzaamheid, wordt volgens Freya Pijnenborg héél belangrijk. Ze nodigt de bezoekers uit - iets meer dames dan heren - om in kleine groepjes van ongeveer acht personen serieus met elkaar in gesprek te gaan over thema’s rondom de problematiek van het ouder worden.
“Verzorging van de wieg tot het graf behoort tot het verleden”
Nadat de tafelgenoten, veelal nog altijd actieve senioren, zich aan elkaar hebben voorgesteld, gaan de gesprekken over hun thuis- en soms ook over hun gezondheidssituatie, maar ook over hun zorgen voor de toekomst. In een van de groepen wordt geconcludeerd dat de verzorging van de wieg tot het graf echt wel tot het verleden behoort. “Alles zal anders worden.” Het recente artikel ‘Je moet behoorlijk ernstig ziek zijn, wil je bij De Zorggroep nog in aanmerking komen voor professionele alarmering’ uit Dagblad de Limburg, waarin gesteld wordt dat mantelzorgers tot een afstand van 100 kilometer (!) opgeroepen kunnen worden, heeft bij velen duidelijk gewerkt als een eyeopener. “Is het dan echt zo erg?”
“Komt tijd, komt raad”
De gespreksbegeleiders, ze willen bewust geen gespreksleiders zijn, snijden allerlei thema’s aan met behulp van kaartjes met gerichte vragen als: Verleen je zelf mantelzorg? Krijg je regelmatig bezoek? Wie zijn je steun en toeverlaat? Heb je binnenkort zelf zorg nodig? Zijn er recent veranderingen in je leven geweest en hoe zit het met jouw sociale netwerk?
Over al die thema’s wordt levendig gesproken. Het onderwerp dat het vaakst besproken wordt is de woonsituatie van senioren. Prioriteit één voor velen dus, maar niet voor iedereen. “Och, zegt een mevrouw, “Komt tijd , komt raad. Ik ben daar nog niet zo mee bezig.” Van de gemeente Leudal wordt door veel gespreksdeelnemers een veel pro-actievere rol verwacht.
“De gemeente zou meer moeten inzetten op de realisatie van seniorenhofjes. Dat is goed voor het sociale contact, het voorkomt eenzaamheid en we kunnen elkaar helpen wanneer nodig”, wordt opgemerkt.
Ook aan het thema eenzaamheid wordt de nodige aandacht besteed. “Ik krijg nooit bezoek”, zegt een mevrouw, “ik ben het ondertussen gewend.” Haar tafelgenoten denken direct oplossingsgericht en geven allerlei tips.
“Nodig zelf mensen uit, durf te vragen, ook als je hulp nodig hebt, het is belangrijk dat je een netwerk hebt!”
Werk aan de winkel
Aan het einde van de bijeenkomst vraagt Freya Pijnenborg, projectleidster van ‘Senioren zelf aan zet’, een top drie samen te stellen van onderwerpen die bij een eventuele vervolgbijeenkomst gericht aan de orde zouden kunnen komen. Mogelijk wordt dan een externe spreker uitgenodigd. Het is niet verbazingwekkend dat het thema Wonen vaak genoemd wordt. Ook onderwerpen als het tijdig krijgen van adequate (mantel)zorg, het behoud van vitaliteit in al zijn facetten en het behouden of creëren van een sociaal netwerk scoren vanavond hoog.
Werk aan de winkel dus voor Seniorenvereniging Heythuysen en haar partners die met een tevreden gevoel terugkijken op deze avond. Samen tekenden zij voor de organisatie van deze eerste gespreksavond ‘Praat vandaag over morgen’, een bijeenkomst die ongetwijfeld een vervolg gaat krijgen. “Wellicht dan met alweer wat meer belangstelling”, zegt voorzitter Gert van der Steen. “We hebben per slot van rekening maar liefst 671 leden, ik heb er alle vertrouwen in.”