VerhalenPieter Knippenberg

De kookclub van PSW vraagt om versterking! “Wanneer de kar niet meer getrokken wordt, valt ze stil”

Iedere donderdagmiddag is het vanaf 16.30 een gezellige boel op Vlasstraat 25 waar het activiteitencentrum Heythuysen van PSW gevestigd is. Vanaf dat tijdstip druppelen de deelnemers aan de kookclub, allen cliënt van PSW, één voor één binnen, om samen met ‘chef’ Huub Hanssen en zijn collega’s een gezonde en lekkere warme maaltijd te gaan bereiden. Die wordt vervolgens gezellig samen genuttigd. De kookclub, ooit gestart door PSW zelf, bestaat tien jaar. De toekomst van de club is echter onlangs onzeker geworden. Kartrekker Huub Hanssen is geconfronteerd met serieuze gezondheidsproblemen en zal minder vaak aanwezig kunnen zijn. Zonder deze kartrekker komt de kar mogelijk stil te staan….

Huub Hanssen en zijn kookmaatje Hen Kanders, tevens zijn buurman, betreuren het zeer wanneer het voortbestaan van de kookclub hierdoor in gevaar komt, want zowel de vier kokende vrijwilligers als de deelnemers aan de kookclub genieten volop van deze activiteit. Ook Lieke van de Goor-Hendriks, contactpersoon van PSW, hoopt van harte dat de PSW-kookclub kan blijven bestaan. 

Inzet met hart en ziel

Wanneer je met Huub Hanssen praat over zijn vrijwilligerswerk bij PSW, merk je meteen dat de sympathieke vrijwilliger uit Heythuysen zich met hart en ziel inzet voor mensen met een beperking. Dat doet hij wekelijks met de andere vrijwilligers Hen Kanders, Chris Rijks en Ans Reijnders door voor hen te koken. Daarnaast maakt Huub ook iedere dinsdag een wandeling met cliënten van PSW die dat zonder begeleiding niet meer kunnen. 

“De leden van de kookgroep zijn heel divers in hun beperking”, vertellen Lieke van de Goor en Huub Hanssen. Huub Hanssen: “De jongsten zijn rond de dertig en de oudsten zijn zestig plus. Er zijn ongeveer evenveel mannen als vrouwen en ze komen allemaal even graag. Bij zo’n kooksessie heeft ieder zo zijn eigen vaste taak. Die mag je hem of haar niet afnemen! De ene wil steevast groente snijden, de ander schilt het liefst aardappelen of ruimt graag op. Een andere cliënt vult de vaatwasser en die wordt weer door een andere deelnemer aangezet. We koken standaard een tweegangen menu maar wanneer een van onze deelnemers jarig is, wordt het een feestelijke driegangen maaltijd waarbij we natuurlijk rekening houden met de wensen van de jarige!” 

“Wij koken heel lekker” 

Huub Hanssen stelt iedere week het menu op en haalt voorafgaand aan de kooksessie met één van de PSW-cliënten de benodigde ingrediënten in huis. De gewoonlijk twaalf tot veertien deelnemers kunnen direct aan de slag. “Het is een fijne en gemakkelijke groep”, weet Hen Kanders. “Wij houden rekening met wat onze mensen lusten en gelukkig lusten ze bijna alles. Wij koken dan ook heel erg lekker”, lacht Hen.

 “Natuurlijk houden we rekening met dieetwensen. Zo moet één client glutenvrij eten. Hen Kanders die graag kookt verklapt dat hij in tegenstelling tot Huub het koken thuis aan zijn vrouw over laat. Hij roemt de kookkunst van Huub Hanssen die in zijn ogen ‘culinair begaafd ’is. Huub vertelt dat hij jarenlang kookcursussen heeft gevolgd nadat hij vanwege zijn aflatende gezondheid vroegtijdig moest stoppen met werken. Huub haalt nu heel veel voldoening uit het koken met en voor ‘zijn’ mensen van PSW en hij hoopt dan ook van harte dat er mensen zijn, die na het lezen van dit artikel, zich aangesproken voelen om als vrijwilliger de kookclub te komen ondersteunen. Hij nodigt belangstellenden van harte uit om een keertje naar het activiteitencentrum te komen om eens een kooksessie bij te wonen. “Dan ervaar je zelf hoeveel voldoening het geeft om samen met deze doelgroep te koken”, concludeert Huub Hanssen vol overtuiging tot besluit.

Informatie over de PSW-kookclub wordt graag verstrekt door Lieke van de Goor. Stuur daartoe een mailtje naar: l.hendriks@psw.nl