VerhalenPieter Knippenberg

“Wanneer ik de Kelperbrug zie, voelt dat als thuiskomen” Een gesprek met Joerie Minses

Kelpen Oler / Gemeente Leudal

Joerie Minses (1980) is sinds 15 november 2014 burgemeester van de Brabantse gemeente Alphen-Chaam. Hoewel geboren in Weert, beschouwt hij Kelpen-Oler figuurlijk als zijn geboorteplaats. In dit dorp heeft hij de eerste 35 jaar van zijn leven doorgebracht en hij komt er nog geregeld om zijn familie en vrienden te bezoeken. Hallo Magazine sprak Joerie Minses op een druilerige zaterdagmorgen over zijn loopbaan en over zijn eerste termijn als burgervader.

Op verzoek van Joerie Minses vond het interview plaats op een bankje bij het Kevershökske aan de rand van natuurgebied Keversbroek.

Voor de aimabele bestuurder Minses een geliefde en avontuurlijke plek uit zijn jeugd,

die hemelsbreed slechts een kilometer van zijn ouderlijk huis ligt en waar ooit zijn liefde voor de natuur ontstond.

Joerie Minses: “Ik  voel een sterke band met deze omgeving. Dit is voor mij echt ‘oud-Kelpen’ met boerderijen zoals Houterhof waar de familie van mijn moeder vandaan komt. Hier ben ik opgegroeid en in dit buitengebied bracht ik vroeger ook allerlei blaadjes voor de basisschool rond en ging ik met kinderpostzegels langs de deur. Als ik nu vanaf de A2 de Kelperbrug passeer, voelt dat iedere keer als thuiskomen. Natuurlijk verandert Kelpen-Oler, want het enige constante in het leven is dat er verandering is.

Toch voelde het voor mij als een soort rouwproces toen ik zag dat café Vossen aan de Rijksweg werd afgebroken.

Dat deed mij echt wat. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat ik als locoburgemeester van  Leudal de uitbaatster Tina Peeters-Vossen een lintje mocht opspelden. Het kleurde prachtig op haar witte schort. Dat zijn herinneringen die ik koester. Mijn betrokkenheid bij Kelpen-Oler blijft groot. Dit dorp heeft mij gevormd. In het jeugdwerk en bij de plaatselijke voetbalclub heb ik mijn eerste ervaring als bestuurder opgedaan en heb ik leren omgaan met verantwoordelijkheid. Zelf was ik niet zo op zoek naar deze functies, maar anderen zagen blijkbaar bestuurlijke capaciteiten in mij. Deze bestuursfuncties bleken de opmaat te zijn voor een volgende stap; een carrière in de politiek.

“De actuele gebeurtenissen in Leudal hebben nog altijd mijn aandacht”

Na een gesprek bij ons thuis ‘in de  gooj kamer’ aan de Kelperweg met René Clerkx en Thieu Wagemans werd ik actief voor de lokale partij Ronduit Open. Met 21 jaar kwam ik voor die partij in de gemeenteraad van Heythuysen. Ik realiseer me dat dit al weer bijna twintig jaar geleden is; de tijd gaat snel! Verantwoordelijkheid dragen ben ik nooit uit de weg gegaan, dat zit blijkbaar in de aard van het beestje.  

Nadat de gemeente Heythuysen fuseerde en de gemeente Leudal ontstond was ik fractievoorzitter en daarna wethouder en eerste locoburgemeester. In die laatste hoedanigheid heb ik mijn eerste lintje mogen uitreiken aan mevrouw An  Crommentuijn-Besouw in Haelen. Dat zijn toch momenten die je niet vergeet. Ook in mijn huidige functie als burgemeester van Alphen-Chaam geniet ik er van  dit  te mogen doen. De politiek in Leudal volg ik niet actief meer; dat heb ik vrij gemakkelijk los kunnen laten. De actuele gebeurtenissen in Leudal hebben natuurlijk wel nog altijd mijn aandacht.

 

“Ik realiseer mij dat ik een passant ben”

Na mijn actieve periode in Leudal heb ik heel bewust voor het Brabantse Alphen-Chaam gekozen en Alphen-Chaam voor mij. Ik ben nu benoemd voor een tweede termijn en ik heb ook echt het gevoel dat ik voor deze gemeenschap iets kan betekenen.

Daarbij realiseer ik  mij natuurlijk wel dat ik een passant ben; burgemeesters komen en gaan; de gemeenschap blijft bestaan.

We hebben allebei opnieuw voor elkaar gekozen en dat is voor mij een bevestiging dat ik in Alphen-Chaam echt op mijn plek ben. Ik ben ook geen persoon die snel van de ene baan naar de andere switcht. Het hoeft voor mij echt niet van groot, naar groter naar grootst. Mijn bestuurlijke functies, ook in het verenigingsleven in Kelpen-Oler heb ik altijd voor langere tijd uitgevoerd en daar voel ik mij goed bij.

Ik word wel eens getypeerd als betrokken, benaderbaar en toegankelijk en zo wil ik ook echt zijn. Als burgemeester wil ik de menselijke maat niet uit het oog verliezen en in de haarvaten van de samenleving zitten. De zes kernen van mijn gemeente bezoek ik dan ook  veelvuldig.

Jammer genoeg was dat in de afgelopen corona periode moeilijk. \Daarom heb ik de bewoners van de kernen uitgenodigd met mij een ommetje te maken waarbij we met elkaar konden praten.

Ik heb  inmiddels zo’n veertig informele wandelingen met waardevolle gesprekken achter de rug en ik probeer mede op die manier voeling met de gemeenschap te houden.

Met Tourwinnaar Egan Bernal op het  bordes

Natuurlijk maak je als burgemeester hoogte- en dieptepunten mee. Toen ik aan mijn omgeving destijds vertelde dat ik burgemeester van  Alphen-Chaam werd, bleek dat Alphen relatief onbekend was maar Chaam daarentegen niet. De Acht van Chaam, Nederlands oudste wielerwedstrijd voor professionals, die al vanaf 1933 wordt verreden is natuurlijk een begrip.

Vroeger was de burgemeester voorzitter van het organiserend comité; nu niet meer. Ik mag wel het startschot lossen en op het  bordes van het oude raadhuis een praatje met de renners maken. Dat is toch geweldig, ook voor iemand die zelf die sport niet beoefent. Voor het toespreken van Tour de France winnaar Egan Bernal in 2019, had ik speciaal een paar zinnen Spaans ingestudeerd. Het is echt een prachtig evenement dat zorgt voor een grote naamsbekendheid van onze gemeente. Vanwege de beperkingen zal de Acht van Chaam ook dit jaar helaas niet plaats gaan vinden op de traditionele woensdag na de Tour.

De  andere kant van de medaille

Als burgemeester word je ook geconfronteerd met de andere kant van de medaille, dat hoort onlosmakelijk bij dit beroep. Tijdens mijn ambtstermijn hebben er een aantal zware ongevallen plaatsgevonden met dodelijke slachtoffers. Verschrikkelijk. Ik ken nog al hun namen. Bij een uitslaande brand in Strijbeek, een van de kernen van de gemeente, kwamen twee kinderen van zes en negen jaar om. Dat grijpt je aan als mens en dan probeer je als burgervader iets te betekenen hoe moeilijk dat ook is. Zo’n gebeurtenis raakt de hele samenleving en heeft een enorme impact.

 

 

Welkom in Alphen-Chaam!

Alphen-Chaam is een hele mooie groene grensgemeente die als Cittaslow-gemeente  (Cittaslow-Nederland.nl red.) de natuur, de rust, de ruimte en de sociale samenhang hoog in het vaandel heeft staan en zich richt op de mens in een duurzame omgeving. Identiteit en cultuurhistorie zijn hierbij belangrijke elementen. Ik nodig de lezers van Hallo Magazine graag uit voor een bezoek aan het mooie Alphen-Chaam met zijn vele recreatieve mogelijkheden. Ze zijn van harte welkom.”

 

foto's: uit privécollectie