In de ‘week van de Dodendraad’ van 7 tot 14 oktober worden zo’n 150.000 witte krokussen geplant langs het voormalige traject van de Dodendraad. Langs de hele grens planten schoolkinderen en vrijwilligers een lint van witte krokussen, van het Drielandenpunt tot aan Cadzand.
De Dodendraad was een elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog op de Belgisch-Nederlandse grens. Op de draad stond 2000 Volt, er vielen meer dan 1000 slachtoffers.
De draad werd door de Duitse bezetter neergezet om Belgische oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, spionnen, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en dat de Dodendraad werd afgebroken.
Al vanaf 2013 werkt stichting Verhalis aan het landkunstwerk De dodendraad leeft, een project op het snijvlak van kunst en erfgoed. Op diverse plaatsen langs de grens heeft Verhalis de afgelopen jaren al krokussen geplant: Kalmthout, Wuustwezel/Zundert, Baarle Hertog en Hamont-Achel.
Op 1 augustus 2018 is ook een langeafstandsfietsroute gelanceerd langs alle reconstructies van de Dodendraad die op 23 plekken langs de grens zijn opgebouwd. De route vindt u op www.grensroute.eu
Deelnemende gemeenten
De Belgische gemeenten die meedoen zijn:Damme, Maldegem, Sint-Laureins, Assenede, Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Sint Gillis-Waas, Beveren, Ravels, Neerpelt, Hamont-Achel, Bocholt, Kinrooi, Maasmechelen.
In Nederland: Hulst, Terneuzen, Baarle-Nassau, Reusel-de Mierden, Valkenswaard, Cranendonck, Weert, Leudal, Maasgouw, Stein en Gulpen-Wittem.
Website: http://bit.ly/dodendraadleeft
Langeafstandsfietsroute: www.grensroute.eu
Projectfilm: http://bit.ly/dodendraadprojectfilm
Facebook: bwww.facebook.com/dodendraad