1918, War is over ! War is over ?

26 - Aug - 2018 - 9 - Dec - 2018

Wisseltentoonstelling in het Leudalmuseum in het teken van het einde WO-I . Vanaf 26 augustus tot en met 9 december 2018 schenkt het Leudalmuseum c.q. Bezoekerscentrum Leudal aandacht aan het einde van Wereldoorlog I, nu 100 jaar geleden, door middel van een wisseltentoonstelling met als titel: 

1918, War is over ! War is over ?

De tentoonstelling is opgezet door de Studiegroep Leudal die in 2014 met een  tentoonstelling ook al aandacht schonk aan het uitbreken en verloop van de eerste wereldoorlog.

 
Nu staan we stil bij 1918, het einde van deze eerste Wereldoorlog en de gevolgen daarvan in de daarop volgende jaren.  


Dan zie je allereerst de vreugde dat het afgelopen is (!).  
De herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog werden vastgelegd door fotografen, cartoonisten, kunstenaars, dichters, schrijvers, en historici: wat een ellende was die oorlog! Gelukkig dat het voorbij is!  

Musea en verzamelaars houden mede de herinnering levend aan de ellende waaraan toen een einde kwam. De tentoonstelling geeft een impressie van al deze pogingen om de eerste wereldoorlog te blijven gedenken. 
Maar het echte verdriet zal nog jaren ná 1918 diep gevoeld worden.  

De tekeningen van Käthe Kollwitz zijn daarvan een treffend bewijs. 
Ook de woede en ergernis over de vrede van Versailles vooral in Duitsland maar ook bij vele weldenkenden elders gaan diep en rechtvaardigen het vraagteken bij “War is over”. 

In onze tentoonstelling zien we dat aspect o.a. geïllustreerd in de verzameling Duits geld en Notgeld uit de jaren twintig. 
De roerige gespannen samenleving uit die jaren is ook te zien in de prenten van George Grosz.

 Terwijl men druk bezig was met allerlei na-oorlogse problemen (het herstel, krijgsgevangenen, vluchtelingen, de spaanse griep enz.) viel de maatschappij steeds meer uiteen in twee extreme richtingen, gepersonifieerd door Hitler en Stalin. 
En dat leidde er toe dat de kreet “Nie wieder Krieg!” het eerste woord verloor.