Nieu­we Lim­burg­se Ar­che­o­Rou­te ver­telt bij­zon­de­re ver­ha­len rond­om ar­che­o­lo­gi­sche vond­sten

Tijdens het weekend van de Nationale Archeologiedagen opent gedeputeerde Hans Teunissen de eerste drie locaties van de nieuwe Limburgse ArcheoRoute. Archeologische vindplaatsen en verhalen liggen veelal verborgen en gesloten in de aarde onder onze voeten.

De ArcheoRoute gaat de tot nu toe gesloten vindplaatsen ‘openen’. Met moderne technieken wordt het archeologisch verhaal verteld. De vindplaats wordt gemarkeerd met een 2,2 meter hoge stalen speer. Door deze combinatie wordt archeologie meer zichtbaar en beleefbaar voor iedereen.

Parelketting

In de gemeenten Beesel, Weert en Venray worden de eerste speren geplaatst. Daarna volgen nog dit jaar Nederweert, Roerdalen en Roermond. Vanaf 2019 wordt het project in de rest van de provincie uitgerold.

Het uiteindelijke resultaat is een parelketting van beleefbare archeologische vindplaatsen door heel Limburg. Hans Teunissen, gedeputeerde Archeologie: “Limburg is de rijkste archeologische provincie van Nederland. Om archeologie voor de inwoners en bezoekers van onze provincie meer zichtbaar en beleefbaar te maken, hebben we het initiatief genomen voor de ArcheoRoute. We willen dat archeologie onderdeel wordt van ons eigen verhaal en onze eigen omgeving. ”

De ArcheoRoute, die mede mogelijk wordt gemaakt door de deelnemende gemeenten en Limburg Marketing, is onderdeel van het programma

‘Archeologie in de Etalage’

“Sinds 2015 is de Provincie Limburg actief om archeologische verhalen boven het maaiveld te tillen en te verbinden met de samenleving.

In dat kader is bijvoorbeeld ook het provinciaal archeologisch depot verhuisd naar de Vondst, het nieuwe centrum voor Archeologie in Limburg, in de voormalige bibliotheek aan het Raadhuisplein in Heerlen”, aldus Teunissen.

Digitale technieken

De ArcheoRoute zorgt ervoor dat de bijzondere archeologische verhalen met de nieuwste digitale technieken zichtbaar worden gemaakt. De boodschap bij de vindplaatsen is: ‘Hier op deze plek heeft zich een bijzonder verhaal afgespeeld. Ga mee de geschiedenis in en ontdek de link met het heden!’. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van ‘mixed reality’, die gebruikers de “echte wereld” toont (zoals in Augmented Reality), maar hierin levensechte virtuele objecten projecteert (zoals in Virtual Reality). Dat maakt dit project zeer vernieuwend.

Bezoekers herkennen archeologische vindplaatsen aan een landmark in de vorm van een speer. Ter plaatse wordt via een app (via de App Store en Google Play te downloaden) op de smartphone het archeologische verhaal tot leven gebracht.

De website www.archeoroutelimburg.nl informeert bezoekers over alle vindplaatsen en biedt aanvullende informatie en verwijzingen naar musea.

Alle verhalen worden verteld in het Nederlands, Duits en Engels.

Startschot

Op 13 oktober opende Hans Teunissen de eerste archeologische vindplaatsen. Om 12.45 uur werd in Reuver de eerste speer onthuld en konden de bezoekers ter plaatse het verhaal achter de archeologische vondsten bij locatie Oppe Brik ontdekken. Later die dag, om 15.00 uur volgde de onthulling van de speer in het stadspark van Weert. Daar werd het verhaal van Van Horne stad verteld. Op zondag 14 oktober was Venray aan de beurt, waar het verhaal van De danser van Wanssum tot leven werd gebracht.

De opening van deze drie locaties was het startschot voor de ontwikkeling van de ArcheoRoute Limburg: een parelketting van ontsloten Limburgse archeologische verhalen door heel de provincie heen. Hiermee draagt archeologie bij aan een bijzondere ervaring met veel beleving en impact.