Leon Moonen

Realisatie monument kasteel Ensebroeck

De realisatie van een monument dat herinnert aan het verdwenen kasteel Ensebroeck is een stapje dichterbij gekomen. Buitendienstmedewerker Peeters van de gemeente Leudal en enkele initiatiefnemers uit Kelpen-Oler hebben afgelopen woensdag ter plekke de situatie in ogenschouw genomen en geconcludeerd dat er geen belemmeringen zijn om de voorbereidende werkzaamheden uit te voeren.

Het herinneringsteken komt op de grond van de gemeente te staan en belemmert geen waterafvoer en toegang van wegen. Thei Verstappen uit Kelpen-Oler, één van de initiatiefnemers, verklaarde: "We kunnen beginnen en gaan dan ook een ontwerp van het monument maken.

 Ik verwacht dat het monument er voor de zomer zal staan". Het monument wordt gemaakt van enkele brokstukken van het kasteel, die na omzwervingen al sinds de jaren tachtig op camping Geelenhoof te Kelpen-Oler worden bewaard.

Het kasteel dat aan het einde van de 18de eeuw vermoedelijk op bevel van de abdis van Thorn is afgebroken,

gelegen aan de huidige Ensebroekerweg langs de gekanaliseerde Rhijdtbeek.

 

Het kasteel had een slechte naam door de vele roofridders die er woonden en die de omgeving onveilig maakten.

Slechts enkele toponiemen van boerderijen die in het feodale systeem met Ensebroeck verbonden waren, herinneren nog aan het verdwenen kasteel. Het nieuwe monument wordt opgenomen in een fietskaart van Kastelen in Leudal, die momenteel ook in de maak is.

 

De gemeente Leudal kent vele historische plekken. Wenst u deze vaak verborgen parels te ontdekken? Meldt u dan aan voor de dagtocht Parels van Leudal van Historisch Reisgenootschap Cliotravel op woensdag 8 mei a.s. en beleef de historische schoonheid van Leudal. Voor meer info, zie www.cliotravel.nl